Η πριγκίπισσα Κέιτ είναι «η συγκολλητική ουσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας» και θα διαδραματίσει «καθοριστικό ρόλο» στην προσπάθεια για τη μελλοντική επιβίωση της μοναρχίας, λέει στα «ΝΕΑ» ο Ρόμπερτ Τζόμπσον, ένας από τους κορυφαίους βασιλικούς ανταποκριτές της Βρετανίας. Ο βιογράφος της πριγκίπισσας της Ουαλίας αποκαλύπτει ακόμη ότι η Κέιτ φοβήθηκε πως θα εξελισσόταν σε «δεύτερη πριγκίπισσα Νταϊάνα» και υποστηρίζει ότι ο Κάρολος είναι «μεταβατικός βασιλιάς», καθώς η παραμονή του στον θρόνο θα είναι, εκ των πραγμάτων, σύντομη.

Ο Τζόμπσον, γνωστός στη Γηραιά Αλβιώνα ως «νονός του βασιλικού ρεπορτάζ», είναι ο συγγραφέας του – μεταφρασμένου σε 19 γλώσσες – βιβλίου «Κάθριν, πριγκίπισσα της Ουαλίας: Η βιογραφία», που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο και σκαρφάλωσε αμέσως στην πρώτη θέση των ευπώλητων στις λίστες των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και των «Σάντεϊ Τάιμς». «Μετά το Megxit (σ.σ.: τη “φυγή” του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στις ΗΠΑ), η μοναρχία υπέστη τεράστια ζημιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί των ημερών του Ουίλιαμ και της Κέιτ το Παλάτι θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Και νομίζω ότι η σημερινή πριγκίπισσα της Ουαλίας θα εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για τη μοναρχία και το πώς αυτή θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Είναι η συγκολλητική ουσία της βασιλικής οικογένειας», τονίζει ο Τζόμπσον, ο οποίος από το 1991 καλύπτει το ρεπορτάζ των Ανακτόρων για λογαριασμό διάφορων βρετανικών εφημερίδων. «Η Κάθριν είναι ένα αίνιγμα. To πρόσωπο που βλέπουμε όλοι διαφέρει από την ιδιωτική της πλευρά. Δημοσίως φοράει μια μάσκα που κρύβει αυτό που πραγματικά είναι», συνεχίζει, σχολιάζοντας το πρόσφατο βίντεο στο οποίο η μέλλουσα βασίλισσα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία για τον – αδιευκρίνιστου τύπου – καρκίνο από τον οποίο είχε προσβληθεί.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι, ουσιαστικά, ένας μεταβατικός μονάρχης. Αν βγάλει μία δεκαετία στον θρόνο, θα είναι αξιοσημείωτο. Σκεφτείτε μόνο ότι αν μείνει ακόμη 15 χρόνια, θα είναι πάνω από 90 ετών», επισημαίνει ο Τζόμπσον και αναφέρεται στη μελλοντική ανάρρηση του πρωτότοκου γιου του Κάρολου στον βρετανικό θρόνο. «Η συμβολή της Κέιτ θα είναι πολύ σημαντική στην καθοδήγηση του Ουίλιαμ. Το έργο τους είναι ήδη δύσκολο και θα γίνει δυσκολότερο τα επόμενα χρόνια». Γιατί το λέει αυτό; «Οι σημερινοί εικοσάρηδες έχουν μια πολύ διαφορετική άποψη για τη μοναρχία από ό,τι οι παλιότερες γενιές. Γι’ αυτούς, η ιδέα ενός μη εκλεγμένου αρχηγού κράτους, ο οποίος κληρονομεί τον θρόνο, είναι αρκετά παράξενη. Το Παλάτι δεν πρέπει να θεωρεί τίποτε δεδομένο», απαντά. «Η νέα γενιά δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει την κληρονομική μοναρχία. Ηδη η κυβέρνηση των Εργατικών εκδιώκει από τη Βουλή των Λόρδων τα μέλη που κατέλαβαν τις έδρες τους κληρονομικώ δικαίω. Το επόμενο σκαλί σε αυτή την πυραμίδα θα είναι η μοναρχία. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί στις επόμενες μία ή δύο γενιές, αλλά θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα αρχίσει να αμφισβητείται». Σε εκείνο το στάδιο, η συμβολή της Κέιτ θα είναι «καθοριστική», λέει ο έγκριτος δημοσιογράφος και βασιλικός σχολιαστής. «Ξέρει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη μοναρχία. Είναι έξυπνη και έχει πολλές ιδέες. Εχει δουλέψει και καταλαβαίνει τι σημαίνει κανονική ζωή. Αν το καλοσκεφτείτε, ο σύζυγός της, ο πεθερός της, τα παιδιά της, όλοι τους γεννήθηκαν πρίγκιπες. Οσο κι αν προσπαθούν να δείξουν “κανονικοί”, όλοι ξέρουν ότι δεν είναι. Γεννήθηκαν μέσα στα προνόμια. Ποτέ δεν θα ανησυχήσουν για το πώς θα τα φέρουν βόλτα ή πώς θα αποπληρώσουν ένα δάνειο. Ο Ουίλιαμ εισπράττει κάθε χρόνο 25 εκατ. στερλίνες μόνο από το Δουκάτο της Κορνουάλης».

«Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές»

Ο Τζόμπσον, ο οποίος το 2005 έλαβε το βραβείο του London Press Club για την αποκάλυψη ότι ο Κάρολος και η Καμίλα επρόκειτο να παντρευτούν, υποστηρίζει ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας «πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές» και έχει αποφασίσει να θέσει την οικογένειά της υπεράνω όλων. «Από καιρό, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει στη βασίλισσα Ελισάβετ και στον Κάρολο ότι τα παιδιά της είναι γι’ αυτήν απόλυτη προτεραιότητα. Η σχετική συζήτηση έγινε όταν ήταν έγκυος στην πριγκίπισσα Σάρλοτ.

Η Κέιτ είχε συνειδητοποιήσει ότι το Παλάτι τής ανέθετε πολλά καθήκοντα και αποφάσισε να τους καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να γίνει μια δεύτερη “πριγκίπισσα Νταϊάνα”». Η μητέρα του Ουίλιαμ, τον τίτλο της οποίας φέρει σήμερα η Κέιτ, σκοτώθηκε το 1997 στο Παρίσι. «Η Νταϊάνα ανέλαβε πάρα πολλές ευθύνες πολύ νωρίς και εκτέθηκε υπερβολικά σε πολύ νεαρή ηλικία. Το Παλάτι δεν έκανε σχεδόν τίποτε για να την υποστηρίξει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ προσεκτικοί, άκουσαν τι είχε να πει η Κέιτ, η οποία τους διεμήνυσε ότι θα βάλει την οικογένειά της πάνω απ’ όλα», σημειώνει ο Τζόμπσον, υποστηρίζοντας ότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα βλέπουμε την πριγκίπισσα συχνά. «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τη δούμε σε μία ή το πολύ δύο δημόσιες εμφανίσεις. Δεν μιλάμε για πλήρη επιστροφή. Δεν βλέπω κάποια θεαματική αλλαγή κατεύθυνσης στους επόμενους 12 μήνες». Υπάρχει άραγε περίπτωση να συμφιλιωθούν ο Ουίλιαμ και ο Χάρι; «Δεν το βλέπω, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Ο Χάρι απαιτεί μια συγγνώμη, ενώ έχει βγάλει πολλά χρήματα από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, τις επιθέσεις και τις καταγγελίες κατά της οικογένειάς του. Δεν νομίζω ότι τον εμπιστεύονται πια».