Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, πρώην ιδιοκτήτης του Harrods, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, περιγράφηκε ως «τέρας» από δικηγόρους που εκπροσωπούν φερόμενα θύματά του.

Οι γυναίκες λένε ότι τις βίαζε και τις κακοποιούσε σεξουαλικά όσο εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα και τον κατηγόρησαν ότι «επέλεγε» γυναίκες για να τις φέρει στη σουίτα του.

Καθώς η νομική ομάδα δήλωσε ότι έχει ακούσει περισσότερες από 150 έρευνες σχετικά με τα φερόμενα εγκλήματα του Aλ Φαγέντ, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Στέμματος (CPS) δήλωσε προσφάτως ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του αιγύπτιου επιχειρηματία δόθηκαν στους εισαγγελείς από τη Μητροπολιτική Αστυνομία δύο φορές.

Το 2008, ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ κατηγορήθηκε για άσεμνη επίθεση εναντίον ενός 15χρονου κοριτσιού, την οποία αρνήθηκε. Η CPS δεν άσκησε δίωξη για την υπόθεση όταν παρουσιάστηκε το 2009 λόγω αντικρουόμενων στοιχείων.

Στη συνέχεια, φέρεται να βίασε μια γυναίκα το 2013, η οποία διερευνήθηκε εκ νέου από την αστυνομία το 2015, αλλά δεν οδήγησε σε καμία κατηγορία.

Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία αναγνωρίζει την έρευνα του 2015. Η CPS παρείχε επίσης στην Μητροπολιτική Αστυνομία συμβουλές για την έγκαιρη διεξαγωγή ερευνών για τον Aλ Φαγέντ το 2018, το 2021 και το 2023.

Πλήρη αποδεικτικά στοιχεία δεν ελήφθησαν ποτέ για αυτές τις περιπτώσεις και η αστυνομία δεν έλαβε περαιτέρω μέτρα, σύμφωνα με το Sky News.

«Γνώριζα ότι είχε προσπαθήσει πολύ σκληρά να προσεγγίσει τη βασιλική οικογένεια»

Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η νομική ομάδα των θυμάτων επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έλαβε «πάνω από 150 νέες έρευνες» μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC για τον Aλ Φαγέντ.

«Ήταν ένας άνθρωπος για τον οποίο θα ανησυχούσα εάν συγγενής μου πήγαινε μαζί του διακοπές, πόσο μάλλον ο μελλοντικός βασιλιάς και ο αδερφός του και η μητέρα τους, η πριγκίπισσα Νταϊάνα», δήλωσε στο Sky News o πρώην επικεφαλής της Βασιλικής Προστασίας Scotland Yard, Dai Davies.

Πρόσθεσε ότι ήταν «τρομοκρατημένος» πριν η αείμνηστη πριγκίπισσα πάει διακοπές με τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ και τη σύζυγό του στην κατοικία τους στο Σεν Τροπέ τον Ιούλιο του 1997.

«Γνώριζα ότι είχε προσπαθήσει πολύ σκληρά να προσεγγίσει τη βασιλική οικογένεια», είπε, «και προφανώς γνωρίζοντας, όπως εγώ, τη φήμη που φέρεται να είχε [τότε], ανησύχησα και βρήκα την ευκαιρία να ενημερώσω τη βασιλική οικογένεια».

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν στο Sky News ότι δεν σχολιάζουν τους ισχυρισμούς.

Τουλάχιστον 37 γυναίκες κατηγορούν για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ. Τουλάχιστον 5 εξ αυτών λένε ότι τις βίασε.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα έλαβε «περισσότερα από 150 νέα αιτήματα» για ενημέρωση, μετά την προβολή την Πέμπτη το βράδυ από το BBC μιας έρευνας με τίτλο «Αλ Φαγέντ: ένα αρπακτικό στα Harrods».

Πρόκειται για αιτήματα εκ μέρους «επιζησάντων και ανθρώπων που διαθέτουν αποδείξεις σχετικά με τον Αλ Φαγέντ», διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.