Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ξεφεύγει από τη συνοριακή περιοχή, η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντείνεται όλο και περισσότερο και κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των μετώπων φαίνεται πως “πέφτει στο κενό”.

Την πρόθεσή του να μην εμπλακεί σε πόλεμο με τον Λίβανο, εξέφρασε το Ισραήλ, με τον Νετανιάχου ωστόσο, να μιλά για “ξεκάθαρο μήνυμα στη Χεζμπολάχ”. Μπαράζ ρουκετών στη Μέση Ανατολή, εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα.

Η τελευταία εβδομάδα άλλαξε σημαντικά τις εξελίξεις του πολέμου, ιδιαίτερα μετά τις εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Έκτοτε, η φιλοϊρανική οργάνωση και ο ισραηλινός στρατός επιδίδονται σε μπαράζ επιδρομών.

Στο Λίβανο, ο πόλεμος έχει πλέον γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα και οι πολίτες, υποστηρικτές ή μη της Χεζμπολάχ, έχουν εμπλακεί στη βία.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ.

.@TrevorPTweets: ‘How far is Israel prepared to go against Iran?’
Israeli President @Isaac_Herzog: ‘Israel will go all the ways that’s needed to remove any threats that are existential to the state of Israel’#TrevorPhillips https://t.co/fhIHlpTGAF
📺 Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/0rSEctI2eJ— Sky News (@SkyNews) September 22, 2024

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η φιλο- ιρανική Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου δέχτηκε πλήγματα που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί.

«Εαν δεν κατάλαβε το μήνυμα, υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί νέες πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι της μεθορίου.

Το Ισραήλ διέταξε να κλείσουν όλα τα σχολεία στο βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Οι συγκεντρώσεις περιορίστηκαν επίσης σε πολλές βόρειες περιοχές της χώρας και σε τμήματα των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν, ενώ δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται περισσότερα από 10 άτομα σε εξωτερικούς χώρους και 100 άτομα σε εσωτερικούς χώρους.

Οι παραλίες θα παραμείνουν επίσης κλειστές για το κοινό.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης ότι τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ έχουν λάβει εντολή να λειτουργούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές. Το νοσοκομείο Ράμπαμ στην πόλη Χάιφα έχει μεταφέρει τα χειρουργεία σε υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Μπαράζ ρουκετών έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα για τη Χεζμπολάχ

Οι επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ έρχονται μετά από σημαντικά πλήγματα για την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός ισραηλινού χτυπήματος στη Βηρυτό που αποδεκάτισε την αλυσίδα διοίκησης της επίλεκτης μονάδας μάχης της.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, καθώς οι ρουκέτες πέταξαν βαθύτερα στο έδαφος της χώρας.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της ήταν μια ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Χάιφα και ότι αυτό ήταν ένα αρχικό αντίποινο για τις εκρήξεις που στόχευαν τις συσκευές επικοινωνίας της ομάδας.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ότι οι επιθέσεις του θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Αυτό έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι το Ισραήλ προετοιμάζει μια ευρύτερη επίθεση κατά της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ η Χεζμπολάχ χτυπά το Ισραήλ, οι ηγέτες και οι υποστηρικτές της δεν θέλουν πόλεμο.

Ο φόβος στο Λίβανο είναι πως, ό,τι και να κάνει η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ σχεδιάζει μια ευρύτερη επίθεση εναντίον της ομάδας.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει πόλεμο, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα. Το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής της ομάδας, δεν ενδιαφέρεται επίσης για μια μεγάλη σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ είναι ο κύριος παίκτης του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης, μιας συμμαχίας φατριών σε όλη τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται από το Ιράν, και για την Τεχεράνη είναι ζωτικής σημασίας να έχει μια ισχυρή Χεζμπολάχ δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ.

Καθώς η Χεζμπολάχ επιτέθηκε, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, ένα σημάδι ότι οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση είναι απίθανο να παραμείνει περιορισμένη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.