Πέρασε η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για το χρονοδιάγραμμα και οι εκλογές για τον πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν 24/11 και εφόσον χρειαστεί ο δεύτερος γύρος θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, ενώ 24 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων. Κατά την πρώτη από τις συνολικά 5 ψηφοφορίες η απόφαση είναι:

-Το Έκτακτο Συνέδριο να διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

-Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Η επόμενη κεντρική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τον προσυνεδριακό διάλογο.

Για τους υποψήφιους προέδρους και την κατάθεση των Πόθεν Έσχες τους, μαζί με τις 30 υπογραφές, πέρασε η πρόταση Σπίρτζη με ψήφους:

Υπέρ: 87

Σημειώνεται ότι η πρόταση Σπίρτζη δεν είναι να αξιολογείται το Πόθεν Έσχες από το κόμμα, αλλά να κατατίθεται και να δημοσιοποιείται.

Ωστόσο, υπήρξε ένταση έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης από περίπου 30-40 οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη οι οποίοι φώναζαν ότι δεν αποδέχονται την απόφαση για την κατάθεση και δημοσιοποίηση πόθεν έσχες μαζί με τις 30 υπογραφές. «Η βάση μπορεί να φέρει ανατροπή» ήταν το βασικό τους σύνθημα.

Αμέσως μετά ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: «Δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο οποίος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες. Υπενθυμίζω την προηγούμενη δήλωση μου ότι καρεκλοκένταυρος ετών 35 έλαβε τέλος».

Καταψηφίσθηκε η πρόταση Παππά για καταστατικό συνέδριο, δηλαδή, το έκτακτο συνέδριο να έχει καταστατικές αλλαγές. Ειδικότερα, η πρόταση του Νίκου Παππά για να έχει και καταστατικό χαρακτήρα το επικείμενο συνέδριο, μειοψήφησε με αναλογία 60 κατά και 40 υπέρ.