Εθελοντές που έκαναν αρχαιολογική ανασκαφή στα ερείπια ενός αρχαίου χωριού της κάποτε Γαλατίας, στη βόρεια Γαλλία, ανακάλυψαν αυτή την εβδομάδα ένα μικρό γυάλινο φιαλίδιο.

Το ενδιαφέρον στο γεγονός είναι ότι μέσα σε αυτό υπήρχε ένα τυλιγμένο μήνυμα 200 ετών από έναν συνάδελφό τους από μια άλλη εποχή. Μάλιστα, την εβδομάδα από την έναρξη της ανασκαφής, αποκαλύφθηκαν αρκετά τεχνουργήματα που χρονολογούνται από την γαλατική περίοδο – κυρίως κομμάτια αγγείων από περίπου 2.000 χρόνια πριν.

Το σημείωμα γράφτηκε από τον αρχαιολόγο P.J. Féret, ο οποίος διεξήγαγε ανασκαφή στην τοποθεσία Cité de Limes τον Ιανουάριο του 1825. Όταν άνοιξαν το μήνυμα, είδαν ότι έγραφε: «Ο P.J Féret, γέννημα θρέμμα της Διέππης, μέλος διαφόρων πνευματικών εταιρειών, πραγματοποίησε ανασκαφές εδώ τον Ιανουάριο του 1825. Συνεχίζει τις έρευνές του σε αυτήν την τεράστια περιοχή γνωστή ως Cité de Limes ή Στρατόπεδο του Καίσαρα».

«Ήταν μια απολύτως μαγική στιγμή», δήλωσε στο BBC ο Guillaume Blondel, επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της πόλης Eu. «Γνωρίζαμε ότι είχαν γίνει ανασκαφές εδώ στο παρελθόν, αλλά το να βρούμε αυτό το μήνυμα πριν από 200 χρόνια… ήταν μια απόλυτη έκπληξη».

Τα δημοτικά αρχεία επιβεβαίωσαν ότι ο Féret πραγματοποίησε μια πρώτη ανασκαφή στην περιοχή πριν από 200 χρόνια. Το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που έχει βρεθεί ποτέ ήταν 131 ετών και 223 ημερών όταν ανακαλύφθηκε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Guinness World Records.  Οι Αυστραλές Tonya και Kym Illman βρήκαν το μήνυμα στις 21 Ιανουαρίου 2018 στο Wedge Island της Αυστραλίας.

Ένας Γερμανός καπετάνιος πλοίου πέταξε ένα μπουκάλι τζιν στη θάλασσα στις 12 Ιουνίου 1886, ανέφερε το Guinness World Records, με ένα μήνυμα γραμμένο με μελάνι, το οποίο περιείχε τις συντεταγμένες και τις λεπτομέρειες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των ωρών αναχώρησης και άφιξης. Το σημείωμα, από την Deutsche Seewarte στο Αμβούργο, ζητούσε από τον εύρετη να παραδώσει το σημείωμα στην πλησιέστερη γερμανική πρεσβεία.

Μένει τώρα να πιστοποιηθέι εάν η αυθεντικότητα του μηνύματος ισχύει. Εάν πράγματι αυτό συμβεί, το μήνυμα του Féret θα είναι το παλαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ.

*Πηγή: BBC, Archaeology Magazine