«Τη στιγμή του χτυπήματος, ο Ακίλ και οι (στρατιωτικοί) διοικητές της επίλεκτης ομάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε υπόγειο κάτω από πολυκατοικία στην καρδιά της γειτονιάς Νταχίγια της Βηρυτού κρυμμένοι κάτω από Λιβανέζους πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες»

δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Νέες επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, με τη βία στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται συνεχώς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μια σειρά από νέα πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι σημειώθηκαν περισσότερες από 15 επιθέσεις στο νότιο Λίβανο μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

«Οι IDF πλήττουν επί του παρόντος στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 16 μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό.

Η ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ζητά από τους κατοίκους του Safed, των κατεχομένων υψωμάτων του Γκολάν και της Άνω Γαλιλαίας να παραμείνουν κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.

تغطية صحفية :مراسل المنار: سلسلة غارات ينفذها طيران الاحتلال في محيط مجرى نهر الليطاني قرب الخردلي بلبنان. pic.twitter.com/By52uVnwT5— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) September 21, 2024

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ, καθώς το επίκεντρο των συγκρούσεων φαίνεται πλέον να έχει μετατοπιστεί στο Λίβανο.

Ο απολογισμός των θυμάτων από την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρυτό έχει φτάσει στα 31 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρία παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο (21/09) τον θάνατο δεύτερου στελέχους της στον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε αστική περιοχή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή.

Πρόκειται για τον Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι, ο οποίος διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα υποστηρικτικά προς τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, από την επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίλ Ακίλ, μαζί με ακόμη δέκα στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης.

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ο βομβαρδισμός τους ήταν μια “στοχευμένη ενέργεια” που αποσκοπούσε στη δολοφονία αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, στο σημείο όπου διατηρούσε το προπύργιό της.

Σύμφωνα με την επίσημη ραδιοφωνία του Ισραήλ, η οποία επικαλείται ανώτατη πηγή ασφαλείας, η απόφαση για την επίθεση στη Βηρυτό βασίστηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Αυτό αποδεικνύει την ισχυρή βάση πληροφοριών που διαθέτει η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη Συρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο έτος που το Ισραήλ στοχεύει σε υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ. Η χώρα εντείνει τις επιθέσεις της, θεωρώντας ότι με τη συνεχή στρατιωτική πίεση, με πολλαπλά χτυπήματα σε διάφορα μέτωπα, θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να κάνει κάποια τακτική υποχώρηση.

Άλλωστε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το δήλωσε ξεκάθαρα: «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους».

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους εχθρούς μας για να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, ακόμα και στη Βηρυτό».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε «αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρό πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των πολέμων και έρχονται στον απόηχο των ισραηλινών διακηρύξεων για πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, ο οποίος στέλνει τον Λίβανο πίσω στην λίθινη εποχή».