Σημαντική κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή, μετά την αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Ταχύτατα κινούνται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ πλέον να βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων στον Λίβανο. “Ασταμάτητος” δηλώνει ο ισραηλινός στρατός, απανωτά τα πλήγματα για το φιλοϊρανικό λιβανικό κίνημα.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι IDF αποκάλυψαν ότι ήταν μια “στοχευμένη ενέργεια” που αποσκοπούσε στη δολοφονία αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, όπου και διατηρούσε το προπύργιό της. Όπως κι έγινε.

Από την επιδρομή σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίλ Ακίλ, μαζί με ακόμη δέκα στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης.

Η εν λόγω επίθεση ήταν η τρίτη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό για φέτος, με την τελευταία να καταγράφεται τον Ιούλιο, σε μια επίθεση που σκότωσε τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ξέσπασε μεγάλος αριθμός πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, γεγονός που κλιμακώνει σημαντικά τις εντάσεις στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, στη Συρία η σύγκρουση έχει επιδεινωθεί, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο περιφερειακής κρίσης που μπορεί να επεκταθεί στη χώρα.

Τέλος, οι αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France, έχουν αναστείλει πτήσεις προς και από πόλεις της Μέσης Ανατολής λόγω της κλιμακούμενης βίας, ιδιαίτερα στη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, μέχρι να επανεξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας.

🔴 BREAKING! #Lebanon’s National News Agency (NNA) is reporting that five children are among the victims of an Israeli airstrike on a building in the area of Jamous Street, southern #Beirut. pic.twitter.com/KymqPcbr69— DOAM (@doamuslims) September 20, 2024

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό, ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, έχοντας επιβιώσει πάνω από 40 χρόνια σύγκρουσης με το Ισραήλ. Στα 60 του χρόνια, είχε ανελιχθεί στις τάξεις της οργάνωσης, φτάνοντας σε υψηλή θέση, ενώ σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ήταν επικεφαλής της «ομάδας επιχειρήσεων» της Χεζμπολάχ και «ενεργός διοικητής» της επίλεκτης μονάδας Ραντβάν.

Αν και δεν βρισκόταν συχνά στο προσκήνιο, ο Ακίλ ήταν ένας από τους κορυφαίους “παλαίμαχους” της οργάνωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικές ευθύνες τα τελευταία χρόνια. Ο Χουσεΐν Αμπντούλ-Χουσεΐν, ερευνητής στο Foundation for Defense of Democracies και ειδικός στην εξτρεμιστική δράση στον Λίβανο, τον περιγράφει ως έναν από τους λίγους ιδρυτικούς πυρήνες της Χεζμπολάχ που παρέμεναν ζωντανοί.

Η καριέρα του Ακίλ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν στρατολογήθηκε από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, μαζί με άλλους νεαρούς σιίτες από τον Νότιο Λίβανο, με σκοπό να πολεμήσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα Ισλαμικό κράτος ευθυγραμμισμένο με την Τεχεράνη. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, σχεδόν όλοι οι σύντροφοί του σκοτώθηκαν, πολλοί σε επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο Ακίλ φέρεται να είχε εμπλακεί στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας και των στρατιωτικών βάσεων στη Βηρυτό το 1983, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι είχε ενεργό ρόλο στην απαγωγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων τη δεκαετία του ’80.

Η δολοφονία του έρχεται λίγο μετά τον θάνατο άλλων ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ, όπως του Φουάντ Σουκρ, γεγονός που υποδηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια από το Ισραήλ να εξαλείψει την ηγεσία της οργάνωσης. Ο Ακίλ και ο Σουκρ ήταν στενοί συνεργάτες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και η απώλειά τους αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την οργάνωση.

Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μέσω μιας λιτής δήλωσης τοποθετήθηκε -έστω κι έμμεσα- για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

“Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι και οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους”, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Prime Minister Benjamin Netanyahu:
Our goals are clear, and our actions speak for themselves.— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) September 20, 2024

Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις ενέργειές του.

“Η ακολουθία των ενεργειών μας στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους”, τόνισε ο Γκάλαντ με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Χ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν είχε γνώση για καμία επικοινωνία από το Ισραήλ πριν από το χτύπημα στη Βηρυτό.

“Και αυτό, φυσικά, όπως γνωρίζετε, δεν είναι άτυπο. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των ΗΠΑ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος “συμμετέχει σε έντονη διπλωματία για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου”.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πει στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο Λίβανο και να φύγουν αν βρίσκονται ήδη εκεί, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.

Σε ακόμη πιο δυσχαιρή θέση βρίσκεται πλέον η Χεζμπολάχ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Το γεγονός ότι οι IDF σκότωσαν τον ανώτερο διοικητή της, αποτελεί ακόμη μια ένδειξη των ακριβών πληροφοριών που έχει το Ισραήλ για τη Χεζμπολάχ.

Τον Ιούλιο, μια άλλη αεροπορική επιδρομή στο Νταχιέ, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, δεξί χέρι του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα και υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Ήταν το πιο προβεβλημένο μέλος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στην τρέχουσα σύγκρουση.

Η τελευταία επίθεση αποτελεί άλλη μια ταπείνωση για τη Χεζμπολάχ, σε μια περίοδο που μόλις την τελευταία εβδομάδα εξερράγησαν εκατοντάδες βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιεί η οργάνωση, προκαλώντας χάος και πανικό σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας που απέδειξε πώς το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει στο σύστημα επικοινωνίας της ομάδας.