Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν ένα «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με δύο πηγές ασφαλείας να δηλώνουν στο Reuters ότι ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από αυτό τον βομβαρδισμό στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το χτύπημα έγινε αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το Ισραήλ με 150 ρουκέτες.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar -που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ- έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες από την επίθεση.

Οι πηγές ασφαλείας δεν διευκρίνισαν ποιος ήταν το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης, ούτε αν αυτός σκοτώθηκε.

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση αυτού του πλήγματος ή τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Σύμφωνα με την Ierusalem Post, η αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό στόχευε προσωπικά το ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ.

Μια πηγή που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ηγέτης της δύναμης αλ-Ραντουάν, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σκοτώθηκε σε σημερινή ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο τον ηγέτη της δύναμης Alαλ-Ραντουάν, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε», τόνισε η πηγή. Αυτός ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ.

Άλλες πηγές ασφαλείας στο Reuters τόνισαν επίσης ότι στόχος της σημερινής ισραηλινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Στρατιωτικές πηγές στο Ισραήλ αναφέρουν πως από την αεροπορική επίθεση χτυπήθηκε ο χώρος όπου διεξάγετο συνάντηση στελεχών από Παλαιστινιακές οργανώσεις και την Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι από την επίθεση υπάρχουν 8 νεκροί και 59 τραυματίες.

Ο Ιμπραχίμ Ακιλ, ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης είναι μέλος του Hezbollah Jihad Council, του ανώτερου οργάνου της οργάνωσης. Επίσης είναι διοικητής της Δύναμης Radwan, της μονάδας δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ βρισκόταν στη λίστα των ΗΠΑ με τους καταζητούμενους τρομοκράτες, καθώς είχε διατελέσει σημαντικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983, εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βυρητό, ενώ ήταν στην ομάδα που είχε πάρει Αμερικανούς και Γερμανούς ομήρους στον Λίβανο, τη δεκαετία του 1980. Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με 7 εκατ. δολάρια τον Ακίλ.

Ήταν ο δεύτερος στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της μετά τον Fuad Shukr, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση τον Ιούλιο, επίσης στο νότιο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ.

Η Δύναμη Radwan είναι η ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ, που έχει πρωτίστως αποστολή να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος και να συλλάβει κοινότητες πολιτών στην περιοχή της Γαλιλαίας. Επιπλέον, η Δύναμη Radwan διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών εναντίον ισραηλινών στόχων χρησιμοποιώντας UAV.

Ο Νετανιάχου αναβάλλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω «της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

עשרות יירוטים כעת בשמי העיר צפת
קרדיט: חני אסולין pic.twitter.com/YoE5Ntv7e9
— ישראל היום (@IsraelHayomHeb) September 20, 2024

Good riddance.
One step closer to state building in #Lebanon. https://t.co/UNJQrWzaUT
— Charbel Hage 🟣🎗️ (@Charbel__H) September 20, 2024