Με τη χρήση νιτρικού πενταερυθρίτη εξερράγησαν οι ασύρματοι που είχαν στην κατοχή τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters.

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN) είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά και είχε τοποθετηθεί στις μπαταρίες των συσκευών.

Πρόκειται για ουσία που εκρήγνυται με ταχύτητα περίπου 6 km/sec, ενώ μόλις 100 γραμμάρια αρκούν για να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο

Ο τρόπος με τον οποίο το εκρηκτικό υλικό ενσωματώθηκε στην μπαταρία κατέστησε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του, είπε η πηγή.

Εκατοντάδες ασύρματοι που χρησιμοποιούσε η ομάδα εξερράγησαν την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την έκρηξη χιλιάδων pagers της Χεζμπολάχ στα προπύργια της ομάδας στον Λίβανο.

Από τις φωτογραφίες των ασυρμάτων που εξερράγησαν φαίνοται ετικέτες που έγραφαν «ICOM» και «made in Japan». Η Icom είπε ότι διέκοψε την παραγωγή πριν από μια δεκαετία των μοντέλων που εντοπίστηκαν στην επίθεση και ότι τα περισσότερα από αυτά που εξακολουθούσαν να πωλούνται ήταν πλαστά. Ο Yoshiki Enomoto, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν πιθανό μια παλαιότερη συσκευή Icom να είχε τροποποιηθεί σε βόμβα.

Θα ήταν δύσκολο να εισαγάγετε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην κύρια θήκη της φορητής συσκευής επικοινωνίας επειδή τα ηλεκτρονικά της είναι σφιχτά συσκευασμένα, επομένως ήταν πιο πιθανό τα εκρηκτικά να είχαν τοποθετηθεί στην αποσπώμενη μπαταρία, είπε ο Enomoto στον ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό Fuji TV.

Η λιβανέζικη πηγή του Reuters είπε ότι εκρήξεις σημειώθηκαν ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η μπαταρία ήταν διαχωρισμένη από την υπόλοιπη συσκευή.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είχε πει νωρίτερα στο Reuters ότι στους βομβητές είχαν εμφυτευτεί εκρηκτικά που ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί στους νέους βομβητές, προφανώς μήνες πριν από τις εκρήξεις.