Ξεκινά, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, η παροχή επιδοτήσεων για πολύ γρήγορες συνδέσεις Ιντερνετ. Μέσω της νέας πλατφόρμας Gigabit Voucher θα διατεθούν εκπτωτικά κουπόνια αξίας 200 ευρώ το καθένα για την απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων που θα βασίζονται σε δίκτυα οπτικών ινών.

Το πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» έχει σχεδιαστεί να υποστηρίξει περίπου 400.000 συνδρομητές – φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 300 Mbps, είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν το κουπόνι της επιδότησης, το οποίο θα καλύπτει μέρος των εξόδων εγκατάστασης και του μηνιαίου παγίου για το πολύ γρήγορο Ιντερνετ, καταθέτοντας αίτηση μέσω της πλατφόρμας Gov.gr (Gigabit Voucher).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να επιδοτηθούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για μια περίοδο δύο ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος, το «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» των 200 ευρώ θα επιδοτεί κυρίως τις δαπάνες που σχετίζονται με την εγκατάσταση και ενεργοποίηση μιας ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι του κουπονιού θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν το κόστος σύνδεσης, δηλαδή τα έξοδα εγκατάστασης της οπτικής καλωδίωσης (FTTH) και του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως είναι το modem/router, καθώς και το κόστος αρχικής ενεργοποίησης της υπηρεσίας.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όσοι δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητες download μεγαλύτερες των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα τους σε περιοχές όπου προσφέρεται η υπηρεσία FTTH.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την επιδότηση. Ωστόσο, από το πρόγραμμα εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη επιδοτηθεί μέσω της δράσης Super-Fast Broadband, καθώς και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε τομείς που εξαιρούνται από την επιδότηση.

Οι επιδοτούμενες υπηρεσίες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, οι συνδέσεις πρέπει να προσφέρουν ταχύτητες download τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες 100 Mbps για επιχειρήσεις. Επιπλέον, η επιδότηση διασφαλίζει ότι οι πάροχοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με έκπτωση, η οποία θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσό του κουπονιού, σε σχέση με παρόμοια προγράμματα που προσφέρονται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε περιπτώσεις που ο πάροχος έχει μερίδιο άνω του 20% στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων, υποχρεούται να προσφέρει και χονδρικές υπηρεσίες, ώστε και άλλοι πάροχοι να μπορούν να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Αυτές οι χονδρικές υπηρεσίες θα πρέπει να προσφέρονται με όρους διαφάνειας και χωρίς διακρίσεις, και σε τιμές που δεν θα υπερβαίνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).