Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, είναι να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι ευθύνης ποια ρέματα είναι της Περιφέρειας, ποια των Δήμων και ποια του Υπουργείου Υποδομών. Να πάρει μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση. Το βασικότερο είναι ότι αναμένουμε από την κυβέρνηση και δη από το οικονομικό επιτελείο να μας εξασφαλίσει και όλους τους απαραίτητους πόρους. Γιατί εξαγγελίες χωρίς χωρίς χρήματα, είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση.

Αυτοψία στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του καθαρισμού των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, πολλά από τα οποία παραμένουν μπαζωμένα, έκανε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, στον Μαραθώνα και αιχμές κατά της κυβέρνησης την οποία καλεί να πάρει πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Παραδοχή για “αθωράκιστη Αθήνα” ενόψει του χειμώνα.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέφυγε να πετάξει το… μπαλάκι στην κυβέρνηση, καλώντας τη να πάρει πρωτοβουλίες και να εξασφαλίσει πόρους για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Μάλιστα, παραδέχτηκε πως “η Αττική δεν είναι θωρακισμένη” ενόψει του χειμώνα.

“Στην Ανατολική Αττική συνολικά καθαρίζουμε 38 ρέματα. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει 19 ρέματα, πάνω από 10,4 χιλιόμετρα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουμε περίπου 20,9 χιλιόμετρα ακόμα σε άλλα 19 ρέματα. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία δαιδαλώδης διαδικασία. Συνεχίζουμε την ίδια στιγμή σε Κηφισιά κλπ. Είναι μία Λερναία Ύδρα. Καθετί που καθαρίζουμε προκύπτει κάτι άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, όμως οτιδήποτε αφορά στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικές επιταγές και νομίζω ότι είναι στην άμεση προτεραιότητα.

Εμείς συνεχίζουμε σε συνεργασία με τους δημάρχους μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μόνο εδώ θα δείτε ότι το ρέμα καθαρίζεται και λίγο παρακάτω είναι μπαζωμένο. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτές οι διαδικασίες πρέπει να έχουμε νομικά εργαλεία για να τις λύνουμε αμέσως”, είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εν συνεχεία, ο Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθάρισε: “Έχει αξία οι πολίτες να ξέρουν τι κάνουμε. Το ζήτημα της λογοδοσίας για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καλές οι εξαγγελίες, καλές οι δεσμεύσεις αλλά πρέπει να φέρνουμε αποτελέσματα.

Το 2010, οι πόροι που μεταφέρθηκαν ήταν πόροι που απηχούσαν τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Έχουν υπερπολλαπλασιαστεί και οι τιμές και το κόστος των έργων. Αλλά και τα όρια των έργων, μετά από 15 σχεδόν χρόνια, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Ξεκαθαρίζω ότι και σαν Περιφερειάρχης και σαν ενεργός πολίτης δεν θα δεχτώ καμία έκπτωση.

Για το αν θα προλάβουμε τις βροχές του χειμώνα: “Αν με ρωτάτε αν η Αττική είναι θωρακισμένη, η απάντησή μου είναι ότι όχι, δεν είναι θωρακισμένη. Παλεύουμε για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θα μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, συγκροτημένα και το κυριότερο θα δίνουμε απαντήσεις”.