Η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Παλαιστίνιους, ενώ σχεδιάζει τα αντίποινά της στο Ισραήλ για τις φονικές εκρήξεις

Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης παραδέχθηκε ότι η Χεζμπολάχ έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα από τις ισραηλινές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει όλες τις «κόκκινες γραμμές».

Τουλάχιστον 37 άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν μετά τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους, ενώ περίπου 3.000 είναι οι τραυματίες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα ασφάλειας και στρατιωτικό πλήγμα που είναι πρωτοφανές στην ιστορία της αντίστασης και πρωτοφανές στην ιστορία του Λιβάνου», δήλωσε ο Νασράλα στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Χασάν Νασράλα.

Μια πηγή που γνωρίζει για την έρευνα δήλωσε στο Middle East Eye ότι αυτή ξεκίνησε στα υψηλότερα επίπεδα και ότι η οργάνωση υποψιάζεται παραβίαση της ασφάλειας με τη βοήθεια ατόμων που είχαν διεισδύσει στη Χεζμπολάχ.

Χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ ήταν παγιδευμένοι πριν εισέλθουν στον Λίβανο αφού μέσα είχε «φυτευτεί» εκρηκτικό υλικό που δεν ζύγιζε περισσότερο από μερικά γραμμάρια και έναν διακόπτη που μπορούσε να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Η πηγή ανέφερε ότι η οργάνωση εξετάζει την αποτυχία της να εντοπίσει το εκρηκτικό υλικό, παρά τις συνήθεις δοκιμές που διεξήγαγε ο μηχανισμός ασφαλείας της κατά την παραλαβή του φορτίου.

Πρόσθεσε ότι αυτή η αποτυχία αποκαλύπτει «αμέλεια» από την πλευρά της Χεζμπολάχ, αλλά επίσης, πιο επιτακτικά, δείχνει ότι η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, διέθετε εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιούσε η οργάνωση κατά την εξέταση του εξοπλισμού της.

«Η Μοσάντ πιθανότατα είχε πληροφορίες που της επέτρεψαν να παρακάμψει τους ελέγχους ασφαλείας της Χεζμπολάχ, καθώς τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στη συσκευή είχαν περάσει απαρατήρητα κατά τη διάρκεια των δοκιμών που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωση», δήλωσε η πηγή στο MEΕ.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ενορχήστρωση των επιθέσεων, αξιωματούχοι άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Κηδεία μελών της Χεζμπολάχ στην Γκομπέιρι μετά από φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας.

Η Χεζμπολάχ αναγνώρισε ότι υπάρχει «εσωτερική ρωγμή» στον στενό πυρήνα της, σύμφωνα με την ίδια πηγή και τώρα εξετάζει την έκταση αυτής της παραβίασης ασφαλείας.

«Αυτό σημαίνει την παρουσία πρακτόρων υψηλού επιπέδου που η Μοσάντ μπόρεσε να στρατολογήσει για να παραβιάσει το εσωτερικό δίκτυο της οργάνωσης», δήλωσε η πηγή στο MEE.

«Η Χεζμπολάχ υποψιάζεται ότι το επίπεδο διείσδυσης στις τάξεις της, συμπεριλαμβανομένου του κλειστού κύκλου της ηγεσίας της, είναι πιθανότατα σημαντικό, διαφορετικά αυτή η επίθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί», σημείωσε η πηγή.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζόνι Χαλάφ, ταξίαρχος εν αποστρατεία του λιβανέζικου στρατού, δήλωσε ότι δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ έχει συγκροτήσει μια επιτροπή επιτόπιας έρευνας, αυτό σημαίνει ότι η παραβίαση του πολύτιμου εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας δεν ήταν μόνο τεχνική αλλά είχε να κάνει και με ανθρώπους.

«Υπάρχουν δύο σενάρια, είτε οι συσκευές δεν ελέγχθηκαν σωστά επειδή το άτομο που τις προμηθεύτηκε ήταν έμπιστη πηγή, είτε όσοι διείσδυσαν κατάφεραν να τις περάσουν από την ασφάλεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί», δήλωσε ο Χαλάφ.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο MEE ότι η παραγγελία για τις συσκευές επικοινωνίας είχε αρχικά γίνει από έναν επιχειρηματία με πολύ στενούς δεσμούς με την οργάνωση, ο οποίος είχε λάβει μια «πολύ καλή τιμή» για τις συσκευές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός ατόμων φέρεται να έχει συλληφθεί από τη Χεζμπολάχ ως ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ.

«Η ανάκριση των πρακτόρων γίνεται συνήθως πρώτα από τη Χεζμπολάχ. Η οργάνωση τους ερευνά προτού τους παραδώσει στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του Λιβάνου για να ανακριθούν ξανά και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Middle East Eye.