Δεκάδες αεροπορικά πλήγματα πραγματοποίησε το Ισραήλ, το βράδυ της Πέμπτης, στον νότιο Λίβανο, στον απόηχο του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για τις εκρήξεις που άφησαν πίσω τους 37 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο και μιλά για «νέα φάση» του πολέμου.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, οι βομβαρδισμοί ήταν από τους πιο έντονους από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, με Λιβανέζους αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times να κάνουν λόγο για περισσότερες από 70 αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον νότιο Λίβανο.

Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση στο πεδίο σε σχέση με τα καθημερινά εκατέρωθεν πλήγματα στα σύνορα των δύο χωρών, τους τελευταίους 11 μήνες. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, ενώ αποφεύχθηκαν τα χτυπήματα τόσο σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα όσο και την ενδοχώρα.

Σε ανακοίνωσή τους στο Telegram, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν: «Τις τελευταίες ώρες, υπό την καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών των IDF, η IAF [Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία] έπληξε εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν προς το ισραηλινό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Πέμπτης, η IAF επέφερε πλήγματα σε περίπου 100 εκτοξευτές ρουκετών κι άλλες υποδομές τρομοκρατών. Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν για να περιορίσουν τις δυνατότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, και να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, ο στρατός του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στο βόρειο τμήμα να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια, μια διαταγή που δίνεται συνήθως όταν εκτιμάται πως επίκειται εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο.

Israel is bombarding Hezbollah targets in Lebanon right now, in the most extensive wave of attacks since the war started.
That’s what you do when thousands of Hezbollah terrorists are incapacitated due to injuries 📟
pic.twitter.com/wry0WodZxf— Dr. Eli David (@DrEliDavid) September 19, 2024

🚨 Happening now: intensive airstrikes on Hezbollah terror targets in Lebanon. pic.twitter.com/AIOVPkHSc5— Israel War Room (@IsraelWarRoom) September 19, 2024

VERY heavy #Israel airstrikes right now in wide swathes of southern & eastern areas of #Lebanon.
50+ individual targets hit. pic.twitter.com/bNtkl8rmoz— Charles Lister (@Charles_Lister) September 19, 2024

Από τις ισραηλινές αρχές έγινε γνωστό, ακόμη, ότι ο στρατός θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι πολίτες καλούνται να μείνουν μακριά από αυτές τις περιοχές για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθεί η παρεμβολή στις δραστηριότητες των στρατευμάτων.

Υπενθυμίζεται πως, από το βράδυ της Τετάρτης ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει μεταφέρει μια μεραρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για την 98η μεραρχία -απαριθμεί περίπου 10.000 έως 20.000 στρατιώτες- που μέχρι πρότινος πολεμούσε στη Λωρίδα της Γάζας. Στον βορρά υπήρχε μέχρι τώρα μία μεραρχία, η 36η, με την κίνηση αυτή να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με τις οποίες το κέντρο βάρους μετακινείται στη βόρεια συνοριακή περιοχή.

Ο Νασράλα προειδοποιεί με ψυχραιμία για «τιμωρία» μετά τις εκρήξεις

Μετά το διπλό κύμα εκρήξεων σε βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, το απόγευμα της Πέμπτης ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα απηύθυνε διάγγελμα όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το χτύπημα ως «τρομοκρατική επίθεση», «σφαγή» και «κήρυξη πολέμου».

Σε γενικές γραμμές, η ομιλία του κυμάνθηκε σε ήπιους τόνους, με αρκετή δόση ειλικρίνειας κατά διαστήματα, ωστόσο ο ίδιος δεν φάνηκε να συμβιβάζεται με τις επιθέσεις τύπου «δούρειου ίππου» και εκτόξευσε δύο ξεχωριστές -αλλά απολύτως συνδεδεμένες μεταξύ τους- απειλές.

Αρχικά, έκανε λόγο για πολεμική απάντηση στις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων που έχουν οδηγήσει στον θάνατο 37 ανθρώπους, ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες. Κατηγόρησε για τις επιχειρήσεις το Ισραήλ και είπε ότι «ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές».

Θα βρεθούν αντιμέτωποι, είπε, «με μια δίκαιη τιμωρία». Και πρόσθεσε: «Πότε, πού, πώς; Θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα. Δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτό εδώ».

Ο Νασράλα δεν ήταν πρόθυμος να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε, αλλά ήταν σαφές πως είναι προετοιμασμένος για μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου και γύρω από αυτά.

Στη συνέχεια, δε, κάλεσε όσους τον παρακολουθούσαν να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι 60.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Κάντε ό,τι θέλετε, δεν θα μπορέσετε να τα επιστρέψετε» είπε. «Ούτε η στρατιωτική κλιμάκωση, ούτε οι δολοφονίες, ούτε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα φέρει τους εποίκους και τους κατοίκους σας πίσω στα σύνορα. Το ξέρετε αυτό».

Ενώ η Χεζμπολάχ μπορεί να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες έμπειρους μαχητές, ο Νασράλα γνωρίζει ότι θα δυσκολευτούν σε έναν συμβατικό πόλεμο με μια τεχνολογικά ανώτερη δύναμη – όπως άλλωστε απέδειξαν οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Το έδαφος είναι ορεινό και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα πολεμούσαν στο έδαφος του εχθρού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στα μισά της ομιλίας του, η οποία μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα από την εθνική τηλεόραση, ένας τεράστιος κρότος ακούστηκε πάνω από τη Βηρυτό, καθώς ένα μαχητικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου. Ήταν ακόμη μια υπενθύμιση ότι οι Ισραηλινοί είναι κοντά – και το τίμημα του πολέμου είναι υψηλό.

BREAKING: Sky’s @sparkomat hears sonic boom during live report in Beiruthttps://t.co/PAiZ4D1jU3
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/esZagBcirY— Sky News (@SkyNews) September 19, 2024