“Κήρυξη πολέμου” χαρακτήρισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τις εξ αποστάσεως πυροδοτήσεις βομβητών και ασύρματων συσκευών στο Λίβανο από το Ισραήλ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα λάβει “μια δίκαιη τιμωρία” για τις ενέργειές του.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στον απόηχο του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Οι απειλές και οι θεωρίες για τους βομβητές.

Ήταν η πρώτη αντίδραση του Λιβάνου στη μυστική ισραηλινή επίθεση που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες, κατά την οποία σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.300.

Στον απόηχο του διαγγέλματος Νασράλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εμφανίστηκε αμετακίνητος και εξαπέλυσε εκ νέου απειλές, λέγοντας πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρ’ όλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους.

“Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί”, ανακοίνωσε ο Γκάλαντ.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα“, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Αρκετές ώρες πριν από το διάγγελμα η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών δυνάμεων κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας δύο ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας σοβαρά αρκετούς άλλους.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στη συνέχεια μια σειρά επιδρομών στο νότιο Λίβανο με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι “η Χεζμπολάχ μετέτρεψε το νότιο Λίβανο σε περιοχή μάχης και έκρυψε όπλα σε σπίτια πολιτών και έσκαψε σήραγγες κάτω από αυτά“.

Ο Νασράλα παραδέχθηκε ότι οι επιθέσεις με τους βομβητές και τα walkie-talkie ήταν “ένα πρωτοφανές και ιστορικό πλήγμα” για τη Χεζμπολάχ και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να σκοτώσει 5.000 πράκτορες της Χεζμπολάχ μέσα σε λίγα λεπτά, τονίζοντας ότι ισραηλινή επίθεση “ξεπέρασε όλους τους κανόνες και τις κόκκινες γραμμές“.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι την Τρίτη, μετά το πρώτο κύμα της επίθεσης, το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ μέσω διαμεσολαβητών. Τα μηνύματα αυτά τόνιζαν ότι το Ισραήλ στοχεύει να σταματήσει τη βοήθεια της Χεζμπολάχ προς τη Χαμάς στη Γάζα και απειλούσαν ότι αν δεν σταματήσουν οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, θα υπάρξει νέα επίθεση.

“Λέμε στον Νετανιάχου, τον Γκάλαντ και τον ισραηλινό στρατό: οι μάχες στο μέτωπο του Λιβάνου δεν θα σταματήσουν πριν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα”, δήλωσε ο Νασράλα.

Την ίδια στιγμή διευρύνονται οι έρευνες για το ποιος προμήθευσε τη Χεζμπολάχ με τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν στο Λίβανο, με τη Βουλγαρία και τη Νορβηγία να γίνονται σήμερα, Πέμπτη (19/09) νέα επίκεντρα ενός παγκόσμιου κυνηγιού.

Το πώς και με ποιου τη βοήθεια πραγματοποιήθηκε η επίθεση με τους βομβητές μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστό, αν και αποκαλύφθηκε πως μία μυστηριώδης εφοδιαστική αλυσίδα εκτείνεται από την Ταϊβάν έως την Ουγγαρία.

Ασάφεια επικρατεί γύρω από το πώς και πότε οι βομβητές “οπλίστηκαν” ώστε να μπορούν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως, με το  ίδιο ερώτημα να παραμένει και για τους εκατοντάδες φορητούς ασυρμάτους που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, οι οποίοι εξερράγησαν την Τετάρτη (18/09) σε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων.

Μια θεωρία είναι ότι οι βομβητές αναχαιτίστηκαν και συνδέθηκαν με εκρηκτικά αφού έφυγαν από τα εργοστάσια. Μια άλλη είναι ότι το Ισραήλ ενορχήστρωσε όλη τη θανατηφόρα αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ξεκίνησαν έρευνα για πιθανές διασυνδέσεις μιας εταιρείας, την οποία όμως δεν κατονόμασαν.

Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια διευκόλυνε την πώληση των βομβητών στη Χεζμπολάχ. Επικαλούμενος πηγές ασφαλείας, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας bTV ανέφερε, ότι 1,6 εκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τη συναλλαγή πέρασαν από τη Βουλγαρία και στάλθηκαν στην Ουγγαρία.

Οι εικόνες των κατεστραμμένων βομβητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν συσκευές που συνάδουν με αυτές που κατασκευάζει η Gold Apollo της Ταϊβάν. Η Gold Apollo δήλωσε την Τετάρτη ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting, μια εταιρεία που εδρεύει στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Η ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, σε δηλώσεις της στο NBC News ανέφερε πως η εταιρεία της συνεργάστηκε με την Gold Apollo, αλλά ότι δεν είχε καμία σχέση με την κατασκευή των βομβητών. “Είμαι απλώς η ενδιάμεση. Νομίζω ότι κάνατε λάθος“, δήλωσε.

Ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Telex ανέφερε ότι την πώληση διευκόλυνε η Norta Global Ltd, επικαλούμενη πηγές, όπως αναφέρει το Reuters.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της Norta Global, globalnorta.com, διαγράφηκε την Πέμπτη. “Ψάχνετε για μια ευέλικτη εταιρεία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε ή να βρείτε την τεχνολογική λύση που σας ταιριάζει; Μην ψάχνετε άλλο”,  ανέφερε μέχρι πρότινος ο ιστότοπος, σύμφωνα με αντίγραφα που εξέτασε το Reuters πριν από την τροποποίησή του.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την ώρα μάλιστα που ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, πραγματοποιούσε την ομιλία του. Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μάλιστα εν ώρα μάχης στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.