Αποστολή στη Γαλλία: Δείτε ζωντανά την τελετή καθέλκυσης της ελληνικής φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ

Αποστολή Λοριάν / Γαλλία: Χρήστος Μαζανίτης

Δείτε live εικόνα από την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Νέαρχος στο Λοριάν της Γαλλίας:

Το παρών στην τελετή δίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα.

Ο Ν. Δένδιας γίνεται ο πρώτος υπουργός Εθνικής Άμυνας, έπειτα από 3 δεκαετίες που επί των ημερών του παραλαμβάνει τουλάχιστον δυο υπερσύγχρονες φρεγάτες.

Αμέσως μετά την τελετή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επιθεωρήσει τις εργασίες στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ».

Οι φρεγάτες Belharra του ΠΝ έχουν χαρακτηριστεί κι ως ψηφιακές φρεγάτες λόγω του PSIM που φέρει.

Το PSIM είναι το ακρωνύμιο του Panoramic Sensors and Intelligence Module και πρόκειται για την ανεξάρτητη μονάδα που περιλαμβάνει τους αισθητήρες και τα κέντρα επιχειρήσεων της φρεγάτας.

Είναι ο εγκέφαλος του πλοίου, ενσωματώνοντας όλους τους αισθητήρες, όπως μεταξύ άλλων το IFF – που αναγνωρίζει αν πρόκειται για φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, τα συστήματα πλοήγησης και τις κεραίες επικοινωνίας.

Στο πρωτοποριακό σύστημα – που τις προσδίδει και το προσωνύμιο της ψηφιακής φρεγάτας – ενσωματώνονται τα Sea Fire Radars, τέσσερα νέας γενιάς σταθερά πάνελ τεχνολογίας AESA – πολλαπλών λειτουργιών και εξ ολοκλήρου ψηφιακών καθώς και το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης, που λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου όπλων, αισθητήρων αλλά και συστημάτων επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η έξοδός της F-602 ΝΕΑΡΧΟΣ στη θάλασσα για να αρχίσει τις δοκιμές. Η παράδοσή της αναμένεται στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φρεγάτα, F-601 ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό αναμένεται να ξεκινήσει τις εν όρμω δοκιμές έως τα τέλη του 2024, που θα διορθώσουν και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάσει το πλοίο. Είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 κι εκφράζεται η αισιοδοξία ότι όλες οι δοκιμές πάνε καλά και θα παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των πρώτων 100 στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό, με την εκπαίδευση τους να έχει ξεκινήσει ήδη σε εξομοιωτές στον Σκαραμαγκά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας προσφάτως σε συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Αναμένεται να μεταβούν το προσεχές χρονικό διάστημα στην Γαλλία για εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά την τρίτη φρεγάτα της κλάσης, F-603 ΦΟΡΜΙΩΝ, αναμένεται να μπει το πρώτο μπλοκ στο Dry Dock το τέλος του 2024, με την παράδοσή της να έχει προγραμματιστεί για το 2026.