Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στον Λίβανο και οι κινήσεις του Ισραήλ στα σύνορα.

Το προηγούμενο διήμερο χαρακτηρίστηκε από τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ που όλα δείχνουν ότι είχαν παγιδευτεί από το Ισραήλ το οποίο ως τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος.

Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 την Τρίτη, ενώ 20 άτομα σκοτώθηκαν χθες και 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις υβριδικές αυτές επιθέσεις ενώ πολλαπλές πηγές δείχνουν Μοσάντ ως υπεύθυνη. Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Ισραήλ είπε στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο να κάνει κάτι στον Λίβανο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κήρυξε μια «νέα φάση» του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να στρέφει την προσοχή του στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ άρχισε να καταστρέφει όσους βομβητές είχε ακόμη στην κατοχή της και δεν είχαν εκραγεί ενώ εξαπέλυσε την πρώτη της διασυνοριακή επίθεση κατά του Ισραήλ μετά τις εκρήξεις βομβητών, με ρουκέτες στον βορρά. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες αυτές στην Άνω Γαλιλαία.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ανάμειξη στις εκρήξεις και προειδοποίησαν για «κλιμάκωση» της σύγκρουσης, με την ατάκα του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι χαρακτηριστική της κατάστασης, καθώς είπε ότι αυτός είναι τώρα ο πλησιέστερος σε περιφερειακό πόλεμο από τη δεκαετία του 1970.

Εντωμεταξύ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επτά περιοχές του Λιβάνου σε στρατιωτικά κτίρια και μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.

Οι IDF επιτέθηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές στο νότιο Λίβανο με πυρά πυροβολικού, ανέφεραν επίσης.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην περιοχή εισέρχεται σε μια «νέα φάση», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μεταφερθούν στο βόρειο τμήμα της χώρας και ότι ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων συγκλόνισε τον Λίβανο.

«Σε μια συζήτηση με το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση Ραμάτ Νταβίντ, τόνισα: Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στον πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκαλάντ σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια μέσω της εκτροπής δυνάμεων και πόρων», πρόσθεσε.

Ο νέος γύρος βίας κλιμάκωσε την ήδη μεγάλη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και δημιούργησε φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ενεργοποιήσει», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι μετά την έγκριση νέων επιχειρησιακών σχεδίων στο Βόρειο Ισραήλ την Τετάρτη.

«Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο [μέσα] στην πολεμική μάχη στη Γάζα», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ το Ισραήλ έχει δύο κύριους στόχους -την εξάρθρωση της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων- “υπάρχουν πολλοί περισσότεροι”.«Το τίμημα για τη Χεζμπολάχ πρέπει να είναι υψηλό», πρόσθεσε ο Χάλεβι.

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος είναι το ρεπορτάζ του BBC για το κλίμα στην Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις υβριδικού πολέμου στη Χεζμπολάχ

«Μεταξύ των αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, το κλίμα θυμίζει τα επακόλουθα δύο προηγούμενων ισραηλινών επιθέσεων – το φονικό χτύπημα στη βάση της ιρανικής διπλωματίας στη Δαμασκό τον Απρίλιο- και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ πήραν αποστάσεις από τις ισραηλινές ενέργειες, φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη σπίθα για έναν περιφερειακό πόλεμο – αλλά προετοιμάστηκαν για την απάντηση, θωρακίζοντας τον σύμμαχό τους τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Με τη συνήθη προσεκτικά προετοιμασμένη και διπλωματικά επιφυλακτική γλώσσα του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες» σχετικά με την έκρηξη των βομβητών.

Αλλά στο παρασκήνιο, θα υπάρξει άλλη μια αγωνιώδης προσπάθεια την Ουάσινγκτον να βοηθήσει το Ισραήλ να προστατευθεί, αυτή τη φορά από μια πιθανή απάντηση της Χεζμπολάχ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και πάλι μια μόλις και μετά βίας κρυμμένη αίσθηση εκνευρισμού για την πιθανότητα οι επιθέσεις να καταλήξουν σε σημαντικό λάθος υπολογισμό».

Ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν για την κρίση που βαθαίνει στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι και οι Γάλλοι και Ιταλοί ομόλογοί τους θα συζητήσουν τις κοινές προτεραιότητες – συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας.

Αλλά διπλωμάτες είπαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν αναπόφευκτα στη μαζική επίθεση με την έκρηξη των βομβητών εναντίον μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Και το ερώτημα θα είναι τι -αν κάτι- μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Μπλίνκεν λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη καμία πλευρά να μην κάνει τίποτα για να εξαπλωθεί περαιτέρω η σύγκρουση. Και λέει ότι η λύση στις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παραμένει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ συμμερίζεται αυτή την ανάλυση. Οι διπλωμάτες μιλούν ανοιχτά για τους κινδύνους ενός ευρύτερου πολέμου, σημειώνει το BBC.