Η Μυστική Υπηρεσία Μοσάντ του Ισραήλ, η οποία έχει μακρά ιστορία στην πραγματοποίηση περίπλοκων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά -αναφέρει το Reuters- μέσα σε τηλεειδοποιητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης σύμφωνα με ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου.

Η επιχείρηση ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ, που είδε χιλιάδες βομβητές να προκαλούν εκρήξεις σε όλο τον Λίβανο, τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους μαχητές της ομάδας και του απεσταλμένου του Ιράν στη Βηρυτό.

Η δηλωμένη διεύθυνση για την BAC Consulting στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη ήταν ένα κτήριο με ροδακινί σε έναν κυρίως οικιστικό δρόμο σε ένα εξωτερικό προάστιο. Το όνομα της εταιρείας ήταν αναρτημένο στη γυάλινη πόρτα σε ένα φύλλο Α4.

Ένα άτομο στο κτίριο που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η BAC Consulting ήταν εγγεγραμμένη στη διεύθυνση, αλλά δεν είχε φυσική παρουσία εκεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono λέει στο προφίλ της στο LinkedIn ότι έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.

Οι καταχωρημένες δραστηριότητες της BAC ποικίλλουν, με δράσεις από τη δημοσίευση παιχνιδιών στον υπολογιστή και τις συμβουλές πληροφορικής έως … την εξόρυξη αργού πετρελαίου.

Έτσι οργιάζουν οι φήμες ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν «βιτρίνα» της Μοσάντ! Με άλλα λόγια η Χεζμπολάχ, χωρίς να καταλάβει τίποτα, έκανε συμφωνία για τους βομβητές με τους Ισραηλινούς!

Ανώτερη λιβανέζικη πηγή ασφαλείας αναγνώρισε στις δράσεις της εταιρείας μια φωτογραφία του μοντέλου του τηλεειδοποιητή, ενός AR-924.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τηλεειδοποιητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό τοποθεσίας από το Ισραήλ.

Τι έκανε η Μοσάντ – Το κωδικοποιημένο μήνυμα «error»

Η ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε στο Reuters ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».
“Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο”, είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι περίπου 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν χιλιάδες.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλεειδοποιητές και δεν είχαν εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

Η Μοσάντ του Ισραήλ έχει κερδίσει μεγάλη φήμη για τις πολύπλοκες επιχειρήσεις της και πιο πρόσφατα, η υπηρεσία κατασκοπείας κατηγορήθηκε για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο.

Το μήνυμα που εμφανίστηκε στους βομβητές ήταν «error». Όταν άρχισε ο βομβητής να δονείται και να κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο, ο κάτοχός του είδε το error και πάτησε το κουμπί για να σταματήσει. Τότε έγινε και η έκρηξη…

«Αποτυχία στην ασφάλεια»

Η Χεζμπολάχ είχε συγκλονιστεί από την επίθεση, η οποία άφησε εκατοντάδες μαχητές αιμόφυρους, νοσηλευόμενους ή νεκρούς. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» στην ιστορία της οργάνωσης.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία του στις 13 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας της ομάδας Χασάν Νασράλα προειδοποίησε αυστηρά τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ ότι τα τηλέφωνά τους είναι πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι πρέπει να τα σπάσουν, να τα θάψουν ή να τα κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί.

Σε αντίθεση με τα λεγόμενά του όμως, η Χεζμπολάχ επέλεξε να διανείμει βομβητές στα μέλη της σε διάφορους κλάδους της ομάδας – από μαχητές μέχρι γιατρούς, που εργάζονται στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Οι εκρήξεις ακρωτηρίασαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πλάνα από νοσοκομεία που μετέδωσε το Reuters.

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα μέσα στη συσκευή που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας.

Ο Elijah J. Magnier, ανώτερος αναλυτής πολιτικού κινδύνου με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε ότι μίλησε με μέλη της Χεζμπολάχ που είχαν εξετάσει βομβητές που απέτυχαν να εκραγούν.

Φάνηκε -είπε- να λαμβάνουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα σφάλματος που στάλθηκε σε όλες τις συσκευές και προκάλεσε δόνηση και ηχητικό σήμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Όταν ο χρήστης πάτησε το κουμπί του τηλεειδοποιητή για να ακυρώσει την ειδοποίηση, τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν.