Τα μέτρα για την καθημερινότητα δεν πάνε διακοπές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια σημείωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ειδήσεις, ήδη παρατηρείται μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι.

Το πλαίσιο των μέτρων που έχουμε λάβει αρχίζει να αποδίδει, σημείωσε.

Για το θέμα των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει προς όφελος των καταναλωτών και εξέφρασε την ελπίδα «να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται».

«Η δουλειά συνεχίζεται στην καρδιά καλοκαιριού. Τα μέτρα δεν πάνε διακοπές. Στο πρώτο μέτωπο, της ακρίβειας, έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις, βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμου, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική διάταξη για κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Ελπίζουμε πως θα είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πιο συχνά. Παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στάθηκε ιδιαίτερα στο Ψηφιακό Φροντιστήριο. «Θυμίζω πως θέτουμε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για την εκπαίδευση και αναφέρομαι στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, που παρουσιάσαμε πριν μερικούς μήνες και τίθεται σε εφαρμογή από Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές Λυκείου. Είναι μια ανακούφιση για τις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια και βρίσκονται σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας», είπε για το θέμα.

Αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα συζητήσουμε ακόμα το νομοσχέδιο που θα δώσει ψηφιακή ώθηση στην Κτηματογράφηση, μια εκκρεμότητα αιώνων. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο επικράτειας το 2025. Θα έχουμε οργανωμένο κτηματολόγιο για πρώτη φορά. Οι πολίτες θα πάψουν να ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θέλουμε να μειώσουμε κόστος και φόρτο εργασίας με έξυπνες ιδέες και λύσεις για τη διόρθωση εγγράφων και την επιτάχυνση των αποφάσεων», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως οι κινήσεις αυτές «είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα δράσεων υπέρ της διαφάνειας. Είναι μια πορεία την οποία πρόσφατα αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πείσμα όσων εξαπέλυαν μύδρους κατά της κυβέρνησης για τα θέματα κράτους δικαίου. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε και δικαίωσε απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι μια από τις εννέα χώρες που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Θέλω να θυμίσω ότι ο τελικός και μόνος κριτής, αντικειμενικός κριτής για τα ζητήματα του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ετήσιες εκθέσεις, τις οποίες εκδίδει για όλα τα κράτη-μέλη».

Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

«Στον τομέα της Δικαιοσύνης, έχουμε ακόμα μια σειρά παρεμβάσεων από το υπουργείο για την ταχύτερη απονομή της, παρεμβάσεις στους κώδικες πολιτικής και ποινικής δικονομίας, όσο και στον οργανισμό των δικαστηρίων, στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη. Θέλω να θυμήσω πόσο σημαντική ήταν η μεταρρύθμιση της ενοποίησης των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, η οποία τώρα πρέπει να καταστεί λειτουργική για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας σημείωσε ότι « πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να αυξήσουμε την ανακύκλωση, καθώς έχουμε μείνει πίσω».

Ειδικά για το θέμα της ανακύκλωσης υπογράμμισε πως προωθείται «πάντα με μια βασική αρχή, το “πληρώνω όσο ρυπαίνω”, ώστε η κοινωνία να μην επιβαρύνεται συνολικά για αμέλειες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των πολιτών. Και βέβαια, με το ίδιο νομοσχέδιο γίνονται και μια σειρά από απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θέλω να τονίσω ότι η χώρα έχει κάνει άλματα ως προς την εγκατάσταση των ΑΠΕ, ειδικά την τελευταία πενταετία. Παραπάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και από τον άνεμο και αυτό προφανώς έχει πια μια σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στη μεγάλη φωτιά που κατακαίει από τη Δευτέρα την Εύβοια, λέγοντας των τις τελευταίες ώρες δείχνει μια καλύτερη εικόνα, ενώ ευχαρίστησε πυροσβέστες για τη δουλειά τους και έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ευχόμενος στους υπουργούς καλή ξεκούραση στις ολιγοήμερες διακοπές τους, κλείνοντας ραντεβού μαζί τους για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου.