Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμέτωπιση της έλλειψης νερού περιλαμβάνει έργα σε πέντε πυλώνες, με το πλέον φιλόδοξο να είναι η μεταφορά νερού από την τεχνητή λίμνη μέσω της ένωσής της με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευσή της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Οχι ευκαταφρόνητου κόστους αλλά όχι και τεράστιου κόστους, με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα στους λογαριασμούς του νερού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Στον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται και πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του Ευήνου από τη λίμνη Κρεμαστών, αλλά και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, αλλά και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Στα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται και η ανασυγκρότηση των παρόχων νερού -δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), στην πλειονότητά τους- αφού έχουν διαπιστωθεί μια σειρά από προβλήματα στη διαχείριση, διάθεση ακόμη και στην είσπραξη του αντίτιμου για το νερό. Οι πάροχοι νερού στη χώρα μας αγγίζουν τους 300 και η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει να μειωθούν αριθμητικά στο ένα τέταρτο. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη την Αττική, αλλά και στην Κορινθία, στη Βοιωτία και τη Φωκίδα και της ΕΥΑΘ τουλάχιστον και στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ να συνενωθούν σε μία ανά περιφερειακή ενότητα στην ηπειρωτική χώρα, ενώ θα δοθούν κίνητρα και για περαιτέρω συνενώσεις. Επιπλέον, προβλέπεται ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ για δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος.
Οπως έχει διαπιστωθεί, οι πολλοί και αδύναμοι πάροχοι νερού δεν έχουν τη δυνατότητα για μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες απώλειες νερού στα ίδια τα δίκτυα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (από το 2019), το συνολικό ποσοστό των απωλειών στα δίκτυα κυμαινόταν από 9,5% ως 62%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στο 35,6%.
Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και στην ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων προκειμένου να υποστηριχθούν μικρότερα νησιά, αλλά και η Κρήτη ώστε να γίνουν μεγαλύτερα έργα, ειδικά σε περιοχές όπου ο φορέας υδροδότησης είναι αδύναμος, αλλά και η εισπραξιμότητα ανεπαρκής. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι Κυκλάδες, που ήδη η λειψυδρία είναι μεγάλη. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα έργα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη άμεσο πρόβλημα, όπως είναι:
■ Ανυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
■ Περιοχές στην Πελοπόννησο, όπως η Κόρινθος, ο Δήμος Βέλου-Βόχας, η Ερμιονίδα, η Μονεμβάσια.
■ Η Κύμη και το Αλιβέρι στην Εύβοια.
■ Οι Παξοί, η Σκόπελος και μικρά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.
■ Δήμοι στην Ανατολική Κρήτη.
■ Ο Δήμος Μαρμαρά Προποντίδος στη Χαλκιδική.
Τα έργα, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδιόρθωση δικτύων, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις, φράγματα, ακόμη και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, αλλά και ολοκλήρωση έργων που έμειναν ημιτελή.
Τα τιμολόγια
Σφοδρές αντιδράσεις, όμως, πυροδότησε η ανακοίνωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ότι θα αλλάξει η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είναι υπό έκδοση.
Στις αντιδράσεις για επικείμενες αυξήσεις στο νερό απάντησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φθηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού».
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον πληθωρισμό.
Στο πλαίσιο της ΚΥΑ θα παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού. Υπάρχει μέριμνα για ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης τρεις φορές ετησίως κ.ά.

Content snippet: CookieBar