«Το Ισραήλ πρότεινε μια νέα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο ειρήνευσης στη Γάζα που χωρίζεται σε τρεις φάσεις σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. 

Η πρώτη φάση, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτών των IDF από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει:

– Μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός»

– Την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας»

– Την απελευθέρωση αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών. Αυτό θα γίνει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων

– Οι Παλαιστίνιοι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Ακόμη, προβλέπεται η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους και η ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθουν 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και οι στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς.

Για το πέρασμα από την πρώτη στη δεύτερη φάση ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι χρειάζεται ακόμα διαπραγμάτευση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Τέλος, η τρίτη φάση θα περιελάμβανε την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλάμβανε επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν στα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν το «μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης» της Γάζας, θα περιλαμβάνει αμερικανική και διεθνή βοήθεια με σκοπό το χτίσιμο κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με την ειρηνευτική πρόταση.

«Προτρέπω την ηγεσία του Ισραήλ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, παρά τις όποιες πιέσεις», σημείωσε ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε: «Σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή». 

Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για μια «αποφασιστική στιγμή». «Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός – αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες σημαδεύτηκαν από σπαρακτικό πόνο εκείνων των οποίων οι αγαπημένοι σφαγιάστηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, των ομήρων και των οικογενειών τους που περιμένουν με αγωνία, των απλών Ισραηλινών των οποίων οι ζωές σημαδεύτηκαν για πάντα από τη σεξουαλική βία και την κτηνωδία της Χαμάς» είπε ο Μπάιντεν ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει την απόλυτη κόλαση σε αυτόν τον πόλεμο». 

«Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Πάρα πολλοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Ολοι είδαμε τις τρομερές εικόνες από τη φονική πυρκαγιά στη Ράφα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από ένα ισραηλινό χτύπημα με στόχο τη Χαμάς», είπε χαρακτηριστικά. 

«Eίναι καιρός να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους, να είναι το Ισραήλ ασφαλές, να σταματήσουν τα δεινά. Ηρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να αρχίσει η επόμενη μέρα», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν.