Επίσημη «πρώτη» σήμερα για τα δικαστήρια και το νέο δικαστικό έτος ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.

Την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τέλεσε, σήμερα, Δευτέρα (16/9), στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.

Το νέο δικαστικό έτος σηματοδοτεί και την εφαρμογή από σήμερα του νέου Δικαστικού Χάρτη, την μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Γιάννη Μπουγά.

Στην Αιτωλοακαρνανία το κεντρικό Πρωτοδικείο θα εδρεύει στο Αγρίνιο, παράλληλη έδρα του είναι το Μεσολόγγι και Περιφερειακό Πρωτοδικείο προβλέπεται στη Ναύπακτο.

Η πρεμιέρα όμως του νέου δικαστικού έτους συμπίπτει με την σημερινή, καθολική αποχή των δικηγόρων για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος δικαστικός χάρτης.

«Θέλω να σημειώσω ότι από σήμερα (16/9) εφαρμόζεται και ο νέος δικαστικός χάρτης. Το Πρωτοδικείο Αγρινίου μετονομάστηκε σε Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα το Πρωτοδικείου και Περιφερειακή έδρα το Πρωτοδικείο Ναυπάκτου.

»Ο σκοπός όλων στην απονομή της δικαιοσύνης είναι να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο έτσι ώστε ο δικαστικός χάρτης να επιτύχει του σκοπού του. Δηλαδή να επισπευστεί η απονομή της δικαιοσύνης έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο πολίτης έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο πολίτης ο οποίος πρέπει να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη διότι είναι ο κυριότερος και ισχυρότερος θεσμός του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης.

«Αυτές οι αλλαγές που έγιναν τον δικαστικό χάρτη δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσουν τον πολίτη. Η δικαιοσύνη όπως βλέπουμε θα γίνει και ακριβότερη και δυσκολότερη στην πρόσβαση για τον πολίτη», ανέφερε ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Γεράσιμος Μαλούσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, η αντιδήμαρχος Αγρινίου Γεωργία Μπόκα, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβούλιου Αγρινίου Κωνσταντίνος Ζώης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ακαρνανίας Ταξίαρχος Δημ. Γαλαζούλας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.