Βέβαιος ότι το έργο του Flyover θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τον Μάιο του 2027, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στο Διοικητήριο, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός έκανε γνωστό πως ο αριθμός των εργαζομένων στα εργοτάξια της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου έχει αυξηθεί από τις αρχές του Ιουλίου (από 200 σε 250), ενώ το ίδιο συνέβη και με τα βαρέα οχήματα και από 50, πλέον βρίσκονται στα έργα 80.

«Αυτό σημαίνει ότι το έργο προχωρά με υψηλές ταχύτητες και  θα υλοποιηθεί με ακόμα καλύτερους ρυθμούς στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για αυτό και λέμε ότι ισχύει απαρέγκλιτα η ημερομηνία ολοκλήρωσής του, δηλαδή ο Μάιος  του 2027», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις δυσμενείς, όπως παραδέχθηκε, κυκλοφοριακές συνθήκες, τις οποίες δημιούργησαν οι εργασίες για το Flyover και δυσκoλεύουν την κίνηση των οδηγών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Η φέρουσα ικανότητα της εσωτερικής περιφερειακής είχε μειωθεί κατά 40% εξαιτίας της υλοποίησης αυτού του έργου, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα του πολίτη περίπου σε ένα ποσοστό χρονικά της τάξεως 45%», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας για να συμπληρώσει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου «αυτό έχει μειωθεί και η καθημερινότητα των συμπατριωτών μας έχει διαφοροποιηθεί ως προς τους χρόνους μετακίνησης».

Μίλησε επιπλέον για το Μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο όπως επανέλαβε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοθεί σε κυκλοφορία στις 30 Νοεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στον ΟΑΣΘ.

«Έχουμε 110 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη και αφορούν το 1/3 στόλου του ΟΑΣΘ και πρόσφατα αναλάβαμε να επεκτείνουμε τις συμβάσεις 190 οδηγών. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 261 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 18% περισσότερα από ό,τι την αντίστοιχη ημερομηνία πέρσι και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο συνολικά 300 λεωφορεία στους δρόμους της πόλης, δηλαδή 16% περισσότερα από όσα είχαμε πέρσι. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται στα πεδία μας», είπε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας δήλωσε ότι από το φθινόπωρο οι πολίτες θα γνωρίζουν καθημερινά την κατάσταση στους δρόμους πριν ξεκινήσουν τη διαδρομή τους μέσω της έξυπνης εφαρμογής στη Google.

«Όσο διαρκούν οι εργασίες χρειαζόμαστε θέσεις για πρόσκαιρη στάθμευση με την εφαρμογή ενός σχεδίου κυκλικής κυκλοφορίας εντός της πόλης. ΔΕΘ και λιμάνι θα παραχωρήσουν περίπου 400 και 250 θέσεις αντίστοιχα για πρόσκαιρη δωρεάν στάθμευση», συμπλήρωσε ακόμη για να τονίσει ότι πρέπει «να επιμείνουμε στο ζήτημα της φορτοεκφόρτωσης πιο αυστηρά για να αποφύγουμε την αθέμιτη στάθμευση σε σημεία της πόλης γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Η νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων ιδίως στο κέντρο της πόλης αλλά και σε άλλους δήμους, θα βοηθήσει ώστε να μην έχουμε διαρκή κίνηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες».

Ανέφερε ακόμη ότι τίθενται «σε άμεση εφαρμογή τα πασαλάκια σε οδούς όπως η Μητροπόλεως για να αποφευχθεί το διπλό παρκάρισμα» και είπε πως «η Εγνατία Οδός Α.Ε. παραχώρησε 4 βαρέα οχήματα και οχήματα άμεσης παρέμβασης σε σημεία όπου στενεύουν οι λωρίδες κυκλοφορίας στον Περιφερειακό, βαν και μοτοσυκλέτες για να αποκαθίσταται το οδόστρωμα σε περίπτωση ατυχήματος», ενώ «θα υπογραφούν πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε συνεργασία με Εγνατία Οδό και Πυροσβεστική».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη o υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, η Γενική Γραμματέας Μεταφορών Δέσποινας Παληαρούτα, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων, της αστυνομίας, και της κοινοπραξίας του έργου.