ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ!!

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολοσχερή καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Ξηροποτάμου της Σαμοθράκης. Τα έργα της ομώνυμης λιμνοδεξαμενής που ξεκίνησαν εδώ και  πολλά  χρόνια  προκάλεσαν αρχικά  τις εύλογες  απορίες-αντιδράσεις μας. Λάβαμε πολλές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να θιγεί η αρδευτική δυνατότητα της περιοχής μας, αλλά και ούτε το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον (ιδίως το πλούσιο και θαυμαστό πλατανοδάσος κατά μήκος του ρυακιού).

Οι υποσχέσεις δημάρχων και εταιρίας ότι θα διασφάλιζαν και μια παροχή για την άρδευση των περβολιών, οπορωφόρων και χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκτημάτων  που αρδεύονταν αδιαλείπτως για αιώνες αποδείχτηκαν ψευδείς αποκαλύπτοντας την καθησυχαστική τους πολιτική.

Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι η υδρομάστευση  για τη λιμνοδεξαμενή  θα απορροφούσε τόσο αποτελεσματικά όλη την ποσότητα του νερού καταδικάζοντας ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα σε γρήγορο και πλήρη   αφανισμό όλο το εξαιρετικού κάλλους φυσικό παρόχθιο περιβάλλον .

Έχουμε την (αφελή ενδεχομένως) εντύπωση ότι οποιαδήποτε «Μπανανία» του κόσμου θα φρόντιζε ως κόρην οφθαλμού ένα τέτοιο φυσικό  δώρο και αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως τόσο επιπόλαια συντελείται αυτή η ανεπανόρθωτη ολέθρια πράξη χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Έχουμε καταπιεί αγογγύστως την (νόμιμα ή αυθαίρετα;) παρέμβαση στην κοίτη  του  ρυακιού μας, την μετατροπή σε τσιμεντένιο δρόμο, την εκ βάθρων αλλοίωση της εικόνας του, αλλά αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι σε τέτοιου είδους  έργα δεν λαμβάνεται μια στοιχειώδης έστω μέριμνα να ρέει έστω και μια μικρή ποσότητα νερού για το  φυσικό περιβάλλον. Πόσο μάλλον που η περιοχή ανήκει στο  προστατευτικό καθεστώς Νatura : Σαμοθράκη “GR1110012- Σαμοθράκη: όρος Φεγγάρι και Παράκτια Ζώνη  και επίσης είναι  επιπλέον ενταγμένη και στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της “2ης Αναθεώρησης Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών(ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος EL12-Θράκη”.

Επιπλέον η υδροληψία έχει αρνητικές επιπτώσεις στον υγρότοπο

” Εκβολή Ξηροποτάμου ELY111SAT013  Σαμοθράκη Έβρου”

(Μικροί Νησιωτικοί Υγρότοποι ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012 ΥΔ Θράκης).

Μπορούμε όσο κι αν μας φαίνεται προκλητικά άδικο και παράλογο να δεχτούμε ότι εμείς πρέπει να σβήσουμε από το χάρτη. Να ξεραθούν τα περβόλια μας , τα  δέντρα μας, οι ελιές μας που αρδεύονταν αδιαλείπτως  τόσους αιώνες και να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας που γι’ αυτό το νερό τον διάλεξαν οι πρόγονοί μας. Σημειωτέον ότι ο όρος Ξηροπόταμο κατά την τοπική συνήθεια χρησιμοποιείται ειρωνικά εννοώντας το ακριβώς αντίθετο: καταπράσινο  χωριό. Να σβήσουμε οριστικά λοιπόν για να ποτιστούν μέχρι τώρα ξερικές και άγονες περιοχές.

Αλλά δεν μπορούμε να χωνέψουμε το αδιανόητο έγκλημα της πλήρους καταστροφής  ενός τέτοιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς λόγο.

Να υπενθυμίσουμε ότι  η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (25/05/13) ορίζει ρητά:  ο  όρος να σταματάει η υδροληψία για το γέμισμα της υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου από 1ης Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου να λαμβάνεται υπόψη   σε οποιαδήποτε κανονιστική απόφαση σχετικά  με τη λειτουργία της λιμνοδεξαμενής και της άρδευσης που θα γίνεται από αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρδευση της περιοχής Ξηροποτάμου.

Επίσης ορίζεται ότι :” Η μέγιστη δεσμευόμενη από την λιμνοδεξαμενή ποσότητα ύδατος του ποταμού Ξηροποτάμου δεν θα υπερβαίνει το 20.6% της ετήσιας απορροής αυτού.”(ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ  Α.Π.: οικ. 204797 / Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2011).

Η τήρηση των παραπάνω θα έλυνε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Το ότι  η απόλυτη αυτή καταστροφή  συντελείται αυτή τη στιγμή  ελαφρά τη καρδία φαίνεται από το γεγονός ότι η 100% ποσότητα του νερού δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της λιμνοδεξαμενής, αλλά διοχετεύεται για τις αρδευτικές και υδροδοτικές ανάγκες μιας άλλης περιοχής  οι οποίες μέχρι τώρα καλύπτονταν επαρκώς ούτως ή άλλως  με την κανονική ροή του ρυακιού.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

——————————————————————————————-

Για την επιτροπή των κατοίκων του Ξηροποτάμου Σαμοθράκης

Θανάσης Πολίτης: τηλ. 6974072786 , mail:  nasospol@gmail.com.

Ανδρέας Σελήσιος: τηλ. 6977636611  mail:  anselert@gmail.com