Υπό δημογραφική κατάρρευση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία με τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται κατά 11,34% σύμφωνα με το δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, με Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο να έπονται στο 10%.

Πρόκειται για ανησυχητικά στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν πως στις μισές σχεδόν Δημοτικές Ενότητες (459 από τις 1.036) που βρίσκονται σχεδόν όλες στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν ήδη περισσότεροι από 3 θάνατοι ανά γέννηση. Ειδικότερα στην Δυτική Μακεδονία παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των ατόμων παραγωγικής ηλικίας που ξεκίνησε την δεκαετία του 2010 και συνέχισε κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες το Νότιο Αιγαίο με λίγο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους διαφοροποιείται σημαντικά της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αντιστοιχούν 2,4 θάνατοι/γέννηση. «Το μέλλον δεν προδιαγράφεται με τον ίδιο τρόπο ανάμεσα σε μια διοικητική ενότητα με σχετικά ισορροπημένο ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων και σε κάποια άλλη όπου αντιστοιχούν 3, 4 ή και ακόμη περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση» επισημαίνουν σε άρθρο τους ο καθηγητής, κ. Βύρων Κοτζαμάνης και ο Βασίλης Παππάς, ιδρυτικά μέλη του ΙΔΕΜ.

Πηγή:xronos-kozanis.gr

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας