Κριστιάνο Ρονάλντο: Έντονη κριτική του Πορτογάλου στον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Τεν Χαγκ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέκρινε ανοιχτά τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Τεν Χαγκ, ενώ τόνισε ότι ο σύλλογος χρειάζεται πλήρη αναδιοργάνωση προκειμένου να επιστρέψει στη διεκδίκηση κορυφαίων τίτλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η πίεση στον Ολλανδό τεχνικό έχει αυξηθεί, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε την περασμένη σεζόν στην 8η θέση – η χαμηλότερη στην ιστορία της στην Premier League – και έχει υποστεί δύο ήττες στα τρία πρώτα παιχνίδια της φετινής χρονιάς.

Ο Ρονάλντο, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας σε δύο διαφορετικές περιόδους πριν μετακομίσει στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη φιλοσοφία του Τεν Χαγκ.

«Ο προπονητής δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν την Premier League ή το Champions League», ανέφερε σε συνέντευξή του στο podcast Rio Ferdinand Presents, το οποίο θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

«Ωστόσο, ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν είναι αποδεκτό να πεις ότι δεν μπορείς να διεκδικήσεις τους κορυφαίους τίτλους. Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι δεν έχεις τις κατάλληλες δυνατότητες, πρέπει να επιδιώκεις να αγωνιστείς για την επιτυχία».

Ο Ρονάλντο υπογράμμισε πως η Γιουνάιτεντ πρέπει να επανακτήσει το πνεύμα και τη νοοτροπία νικητή: «Αυτό που επιθυμώ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι να γίνει η καλύτερη ομάδα που μπορεί να είναι. Το ίδιο εύχομαι και για τον εαυτό μου. Αγαπώ αυτόν τον σύλλογο και δεν ξεχνώ το παρελθόν».

Στην πρώτη θητεία του στον σύλλογο, ο Ρονάλντο κέρδισε τρεις τίτλους Premier League, ένα Champions League, δύο League Cup, ένα FA Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA και το Community Shield, προτού μεταγραφεί στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009. Επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο του 2021 και σημείωσε συνολικά 145 γκολ σε 346 συμμετοχές, προτού μεταβεί στην Αλ Νασρ τον Δεκέμβριο του 2022.

Έναν μήνα νωρίτερα, σε συνέντευξή του με τον Πιρς Μόργκαν, ο Ρονάλντο είχε δηλώσει πως αισθάνθηκε «προδομένος» από τον σύλλογο, αποκαλύπτοντας ότι τον εξώθησαν στην έξοδο. Συζητώντας με τον πρώην συμπαίκτη του Ρίο Φέρντιναντ στο podcast, ο Πορτογάλος επιθετικός υποστήριξε ότι ο σύλλογος δεν έχει παρουσιάσει «καμία πρόοδο» από την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2013.

Παράλληλα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει χωρίς τίτλο στην Premier League από τότε, ενώ ο συνιδιοκτήτης, Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, επιδιώκει να αναβιώσει την παλιά της αίγλη, αγοράζοντας το 25% των μετοχών του συλλόγου και αναλαμβάνοντας τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες μέσω της ομάδας του Ineos.

«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ξαναχτίσουν τα πάντα από την αρχή», δήλωσε ο Ρονάλντο. «Ο σύλλογος χρειάζεται χρόνο για να ανασυγκροτηθεί, καθώς παραμένει ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο, αλλά είναι απαραίτητες αλλαγές. Οι ιδιοκτήτες έχουν κατανοήσει ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος, γι’ αυτό και αρχίζουν να επενδύουν εκ νέου στις υποδομές και τη δομή του συλλόγου. Είναι θετικό ότι οι αλλαγές γίνονται, και είμαι αισιόδοξος».

Παρόλο που παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές δεν εξαρτώνται μόνο από το ταλέντο, ο Ρονάλντο θεωρεί ότι η ομάδα χρειάζεται θεμελιώδη αναδόμηση για να είναι ανταγωνιστική: «Εάν δεν το κάνουν, θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο».

Ο Πορτογάλος αστέρας εξήρε επίσης την απόφαση της ομάδας να εντάξει στο τεχνικό τιμ τον πρώην συμπαίκτη του, Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ: «Αν ο Τεν Χαγκ ακούσει τον Ρούουντ, ίσως μπορέσει να επωφεληθεί. Πιστεύω ότι ο Ρούουντ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, καθώς γνωρίζει καλά τον σύλλογο και τους φιλάθλους. Αν ο προπονητής ακούσει τις φωνές ανθρώπων όπως ο Ρούουντ, ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Ρόι Κιν ή ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η Γιουνάιτεντ μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της».