Βουλή: Την άρση ασυλίας της Έλενας Ακρίτα αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια

Την άρση της ασυλίας της Έλενας Ακρίτα, αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής – με 264 ψήφους σε σύνολο 264 ψηφισάντων βουλευτών – για την υπόθεση της μήνυσης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, για συκοφαντική δυσφήμηση μετά την ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού.

Η ίδια η κ. Ακρίτα είχε ζητήσει χθες με ομιλία της στη Βουλή, την άρση της ασυλίας της λόγω της δικαστικής διαμάχης με την σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμποφσκι.

Σε αναρτήσεις της η ίδια βουλευτής, είχε αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κατέθεσε το αίτημα.

«Ήδη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ζήτησα να υπερψηφιστεί ομόφωνα το αίτημα μου για άρση, για να πάμε στα δικαστήρια.
Το ίδιο θα πράξω και αύριο στην Ολομέλεια. Γιατί δεν κρύβομαι πίσω από ασυλίες. Γιατί τιμώ το βουλευτικό αξίωμα», σημειώνει  στην ανάρτησή της η κ. Ακρίτα.

Ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε και την άρση ασυλίας του Δημήτρη Μπιάγκη για το φερόμενο αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων του έτους 2017. Και ο ίδιος ο κ. Μπιάγκης είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του.

Η άρση ασυλίας της κυρίας Ακρίτα αφορά σε δύο υποθέσεις. Η μια από αυτές αφορά στο φερόμενο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, μέσω διαδικτύου. Η δεύτερη αφορά στο φερόμενο αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Προηγουμένως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα ζήτησε τον λόγο προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα ότι ζητάει την άρση της ασυλίας της γιατί προσερχόμενη στο δικαστήριο «θα δώσει έναν δικαστικό αγώνα με τον οποίο θα διεκδικήσει την απόλυτη ενάσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης κριτικής για τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου αντί να σιωπά».

«Θα αναγνώσω την επιστολή την οποία κατέθεσα και στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία λέει ότι παραιτούμαι από τη βουλευτική μου ασυλία. Αυτό για να διευκρινίσω σε κάποιους ότι όταν ένας βουλευτής ζητάει να παραιτηθεί από την άρση ασυλίας, σημαίνει ότι το ζητάει από τους συναδέλφους του να συμβεί αυτό ομόφωνα, και να ισχύσει για όλους, ακόμη και για τους συναδέλφους του στο ίδιο κόμμα», δήλωσε η Έλενα Ακρίτα και προσέθεσε:

«Πρέπει να σας πω ότι, από την έναρξη της συμμετοχής μου στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στον δημόσιο βίο, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται, δεν υπάρχει περίπτωση να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία και κανένα προνόμιο. Για μένα, και το τονίζω, η παραίτηση από την ασυλία είναι μια αυτονόητη πράξη ευθύτητας, αισθήματος ισότητας και σεβασμού στο έργο της Δικαιοσύνης. Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη αποφασίζει να ελέγξει έναν αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού, για όσα ανάρτησε στο διαδίκτυο, σαφώς και πρέπει η καθεμιά και ο καθένας από μας να διευκολύνουμε αυτό το δικαστικό έργο. Αυτά λοιπόν ακόμα περισσότερο ισχύουν στη δική μου περίπτωση η οποία στη μακρά δημοσιογραφική και συγγραφική μου πορεία δεν έχω πραγματικά τελέσει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα, έχω ένα λευκό ποινικό μητρώο. Παραιτούμενη από την ασυλία μου και προσερχόμενη να δώσω αυτούς τους δικαστικούς αγώνες, διεκδικώ και πάλι την απόλυτη ενάσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως κάθε πολίτης που έχει καθήκον να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα του δημόσιου βίου και να μην σιωπά. Κατά τη δική μου θεώρηση το υπέρτατο αξίωμα στη δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Ως πολίτης λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις, από το δικαστήριο, για το οποίο εκφράζω και την εμπιστοσύνη μου, όχι μόνο σε αυτή τη συγκυρία αλλά και διαχρονικά».