Έχασε 45 κιλά και τα κράτησε μακριά κάνοντας 2 απλές αλλαγές – «Είναι τρόπος ζωής και όχι δίαιτα»

Ο 28χρονος Benji Xavier ακολουθούσε διάφορες δίαιτες της μόδας για χρόνια, γεγονός που τον οδήγησε στην ανάπτυξη μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό. Τελικά κατάφερε να χάσει 45 κιλά υιοθετώντας δύο απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Διατηρεί σταθερό το βάρος επειδή οι υγιεινές του συνήθειες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς του.

Όταν ο Benji Xavier δυσκολευόταν να βρει ρούχα που να του κάνουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Αύγουστο του 2021, αποφάσισε ότι έπρεπε να αλλάξουν τα πράγματα. Ο νεαρός άνδρας που κατοικεί στο Νιου Τζέρσεϊ, πάλευε πάντα με το βάρος του και πέρασε πολλά χρόνια δοκιμάζοντας διάφορες μεθόδους αδυνατίσματος χωρίς αποτέλεσμα. «Έχανα κιλά, αλλά δεν ήταν με τον πιο υγιεινό τρόπο. Ήμουν θύμα αυτής της τοξικής κουλτούρας με τις δίαιτες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Xavier έχασε 45 κιλά στο λύκειο ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα, αλλά όπως λέει, ήταν “μη βιώσιμη”. Η ισορροπία μεταξύ των σπουδών και της πρακτικής άσκησης στο κολέγιο σε συνδυασμό με συναισθηματική διατροφή είχε ως αποτέλεσμα να πάρει πίσω όλα τα κιλά που είχε χάσει. Ζυγίζοντας 128 κιλά, ένιωθε ανασφαλής και ανησυχούσε για την υγεία του λόγω του οικογενειακού ιστορικού παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.

Το 2021, ο Xavier αποφάσισε να ξεκινήσει μία δεύτερη, αλλά αυτή τη φορά βιώσιμη, προσπάθεια απώλειας βάρους. «Η νοοτροπία μου άρχισε να αλλάζει γιατί σκέφτηκα, μεγαλώνω, πρέπει να είμαι υγιής. Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης», είπε. Έτσι έχασε 38 κιλά μέσα σε περίπου 9 μήνες και άλλα 7 κιλά λίγους μήνες αργότερα κάνοντας ενδιάμεσα ένα διάλειμμα. Η απώλεια ενός έως δύο κιλά κάθε εβδομάδα είναι ασφαλής πόσότητα για απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο Xavier έχασε 45 κιλά κόβοντας το fast food και μαγειρεύοντας πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων του γευμάτων

Όταν ήταν στο μεγαλύτερο βάρος του, ο Xavier συνήθως έτρωγε fast food πολλές φορές την ημέρα. Και την περίπτωση που είχε σπιτικό φαγητό, το έτρωγε με μανία. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτές οι θερμίδες αυξάνονται πραγματικά και απλά παίρνετε βάρος», είπε.

Μόλις σταμάτησε να τρώει τόσο συχνά έξω και άρχισε να μαγειρεύει πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων του φαγητών, μπήκε σε ένα φυσικό ενεργειακό έλλειμμα (όταν ένα άτομο καίει περισσότερες θερμίδες από όσες τρώει). Άρχισε να χάνει βάρος γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να μετράει θερμίδες. Δεν απέκλεισε συγκεκριμένα τρόφιμα ούτε έκοψε ολόκληρες ομάδες τροφίμων επειδή ήξερε ότι αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό ή υγιεινό. Αντ’ αυτού, έτρωγε τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες με μέτρο, τα αντικαθιστούσε με άλλα χαμηλότερης θερμιδικής αξίας, όπως το τυρί με χαμηλά λιπαρά και επέλεγε τρόφιμα που θα τον κρατούσαν χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως ζυμαρικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Επίσης, γράφτηκε σε ένα γυμναστήριο και άρχισε να προπονείται 6 ημέρες την εβδομάδα. Η ρουτίνα προπόνησής του αποτελούταν από 30 λεπτά cardio τέσσερις φορές την εβδομάδα και άρση βαρών 6 ημέρες την εβδομάδα. Το CDC συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητα και δραστηριότητες που ενισχύουν τους μύες δύο ημέρες την εβδομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, έχει μικρότερη επίδραση στο βάρος από όσο νομίζουν πολλοί άνθρωποι.

Σε λίγους μήνες, ο Xavier έχασε περίπου 23 κιλά. Όταν η πρόοδός του σταμάτησε, άρχισε να παρακολουθεί τις θερμίδες του. Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή παρακολούθησης τροφίμων και μια ζυγαριά για να υπολογίσει τις θερμίδες συντήρησής του και αφαίρεσε 10% έως 20% για να υπολογίσει τι έπρεπε να φάει για να χάσει βάρος.

Τώρα που διατηρεί σταθερό το βάρος του και δεν προσπαθεί να χάσει περισσότερα κιλά, ο Xavier γυμνάζεται λιγότερο αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να κάνει 30 λεπτά cardio την ημέρα, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατος στο πάρκο. «Μου αρέσει να γυμνάζομαι τώρα», είπε. Επίσης, εξακολουθεί να μαγειρεύει πολύ και πλέον ξέρει διαισθητικά πόσο μπορεί να φάει χωρίς να πάρει βάρος, αλλά δεν έχει εμμονή με αυτό.

Αυτές οι συνήθειες έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής του, κάτι που τον έχει βοηθήσει να διατηρήσει σταθερό το βάρος του για δύο χρόνια. Κάποιες μέρες τρώει ό,τι θέλει όταν είναι διακοπές χωρίς να νιώθει ενοχές γιατί ξέρει ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. «Δεν πρόκειται να καταστρέψεις τη ζωή σου σε μία μόνο ημέρα από ένα γεύμα», είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάστηκε χρόνος και προσπάθεια για να φτάσει σε αυτό το στάδιο. «Είναι ένας τρόπος ζωής, όχι μια δίαιτα, και νομίζω ότι χρειάζεται εξάσκηση για να καταλάβεις πραγματικά».

Ο Xavier ξεκίνησε την προσπάθεια του με στόχο να γίνει πιο υγιής, παρά να χάσει βάρος, και αυτό τον έχει κάνει πιο χαρούμενο από ποτέ. «Ήμουν απλά κουρασμένος από αυτό. Δεν μπορώ να βασανίζω τον εαυτό μου πια. Είπα ότι θα προσπαθήσω απλά να τρώω πιο υγιεινά. Και λειτούργησε».

Πριν, ένιωθε σαν να βρίσκεται σε μια συνεχή νοητική μάχη, καθώς στερούσε τον εαυτό του από φαγητά που αγαπούσε και γινόταν εμμονικός με αυτό που δεν μπορούσε να έχει. Ένιωθε επίσης ενοχή και άγχος αν έτρωγε κάτι “κακό”.

Τώρα νιώθει καλύτερα συναισθηματικά και σωματικά, είπε, κάτι που τον παρακινεί να παραμείνει υγιής. «Τελικά έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι σαν όλα να λειτουργούν καλά. Είμαι χαρούμενος. Βρήκα ισορροπία. Τώρα έχω μια υγιή σχέση με το φαγητό».