Με την εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χτυπήσει κόκκινο ξεκίνάει σε λίγο η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με τους «87» και τον Παύλο Πολάκη να ζητούν εκλογές για αρχηγό από τον Στέφανο Κασσελάκη και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής.

Λίγες ώρες νωρίτερα το πρώτο χτύπημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τους «87», οι οποίοι με επιστολή τους στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου ξεκαθάριζαν ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναλάβει την ευθύνη και δεν προκηρύξει εκλογές για πρόεδρο του κόμματος, τότε όπως τονίζουν «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Την ίδια ώρα αναμένεται η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει σε κάλπες και εκλογή αρχηγού, δείχνοντας και αυτός με τη σειρά του πως θα καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώσει το γάντι.

Πέραν όμως των θέσεων των αμφισβητιών, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και στην οποία αναμένεται να απαντήσει στο κείμενο των «87».

Η μια επιλογή είναι να περιμένει από τους «87» και τον Παύλο Πολάκη να του καταθέσουν πρόταση μομφής.

Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και μια οριακή επικράτηση έστω και με μια ψήφο είναι το εισιτήριο για τον κ. Κασσελάκη να πάει στο καταστατικό συνέδριο έστω και διπλά τραυματισμένος μετά την απώλεια της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας με την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου.

Η δεύτερη επιλογή είναι αντί να περιμένει τη μομφή από τον Παύλο Πολάκη να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων και στην εισαγωγική του ομιλία να ανοίξει ο ίδιος το ζήτημα ηγεσίας και να δείξει εκλογές.

Στο δεύτερο αυτό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να θέσει τους όρους του για να βάλει ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας για το πως θα πορευτεί μέχρι τις κάλπες.

Διακηρυγμένος στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτάσει στο συνέδριο για να μετρηθεί εκεί με τους αμφισβητίες του και στο μοτίβο του τελευταίου Συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου να πετύχει την αναβάπτισή του από το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου αναβάλλοντας ουσιαστικά σε δεύτερο χρόνο τις εκλογές.

Λίγο πριν από τις 12 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν να καταφθάνουν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI