Όλα τα νέα ψηφιακά εργαλεία του Κτηματολογίου παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε πολλές φορές στον συμβολικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, καθώς όπως είπε οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, «έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό το τελευταίο διάστημα για να βάλουμε σε τάξη το χάος που προηγήθηκε», ενώ πρόσθεσε πως και οι επαγγελματίες της πόλης συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, οι υπάλληλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφτιαξαν διάφορες πλατφόρμες οι οποίες θα βοηθήσουν μέσω της ψηφιοποίησης, τους επαγγελματίες αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα. Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη θα ολοκληρωθεί σύντομα και οι πολίτες πλέον θα μπορούν να βλέπουν τα ακίνητά τους μέσα στο Gov.gr Wallet.

«Εκεί θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μοιραστούν με έναν συμβολαιογράφο, έναν μηχανικό ή έναν επαγγελματία του χώρου, ώστε να πληροφορηθούν για όλες τις
ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε μία ακόμη καινοτομία η οποία όπως τόνισε θα αυξήσει την παραγωγικότητα. «Πρόκειται για τον νομικό έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη, ένα εργαλείο το οποίο είχαμε προαναγγείλει και θα δώσει τη δυνατότητα στους προϊσταμένους και στους νομικούς εισηγητές να κάνουν πολύ πιο γρήγορα τις διεκπεραιώσεις εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο», είπε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε στο https://maps.gov.gr/ όπου, όπως είπε, θα προφέρονται νέες δυνατότητες για τους πολίτες, οι οποίοι θα βλέπουν οριοθετημένες τις περιουσίες τους μέσω του χάρτη οπτικών ινών.

Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο voucher για τους συμβολαιογράφους. Συγκεκριμένα είπα πως το ποσό θα ανέρχεται σε 2.200€/γραφείο και θα αφορά σε εργαλεία τεχνολογικού εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των καινοτομιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Κυρανάκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελουδη, για την αγαστή, όπως είπε, συνεργασία τους στον τομέα της ψηφιοποίησης.    

«Το Κτηματολόγιο είναι ένα μεγάλο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Θα ήθελα να συγχαρώ τους κ. κ. Κυρανάκη και Παπαστεργίου, που μαζί με τον κ. Πιερρακάκη έχουν αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα για την πατρίδα μας, σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό», είπε ο κ. Αγγελούδης στον χαιρετισμό του, πριν από την ομιλία του υφυπουργού.

«Η λειτουργία του Κτηματολογίου, μαζί με με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου ακινήτων, αποτελούν μια συνέχεια στα ψηφιακά βήματά μας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.