Συνολικά 36 μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τις Βρυξέλλες απέδωσε και θα αξιοποιηθεί δημοσιονομικός χώρος επιπλέον των 3 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις. Χωρίς να αποκλείεται μια έκπληξη, που ωστόσο, αν υπάρχει, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται κάποια ηχηρή παρέμβαση στην οικονομία, ωστόσο επελέγη να γίνουν μικρότερες αλλά περισσότερες σε πλήθος παροχές.

Εκτός των γιατρών, ξεχωριστή αύξηση θα δοθεί και στους αστυνομικούς και σε άλλους ένστολους, περνώντας η κυβέρνηση το μήνυμα ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν στην πρώτη γραμμή και την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στηρίζοντας εμπράκτως όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.

Για τους αγρότες έχει προαναγγελθεί η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Ειδική βαρύτητα θα δοθεί, όπως διαμηνύουν εδώ και πολλές εβδομάδες τα κυβερνητικά στελέχη, στην ενίσχυση της οικογένειας, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Το επίδομα για το πρώτο παιδί, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 70 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί ξεπερνώντας τα 100 ευρώ. Ανάλογη αύξηση θα υπάρξει και στα επιδόματα για το δεύτερο παιδί, το τρίτο και ούτω καθ’ εξής. Αυξήσεις θα ανακοινωθούν, επίσης, για το επίδομα στέγης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ 200 χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες θα εξομοιωθούν σε παροχές με τις πολύτεκνες.