Αποκαλύφθηκε άγνωστο βίντεο από την δολοφονία του Τζον Κένεντι – Δείχνει τις δραματικές προσπάθειες να σωθεί η ζωή του

Αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού φιλμ από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Το βίντεο που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ βρισκόταν σε ένα παλιό κιβώτιο γάλακτος για περισσότερα από 60 χρόνια και τώρα βγαίνει σε δημοπρασία.

Το φιλμ, που έχει τραβηχτεί με ταινία 8 χιλιοστών, διάρκειας ενός λεπτού, δείχνει τις απεγνωσμένες προσπάθειες να σωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του, Τζάκι Κένεντι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963.

Το ροζ σακάκι της πρώτης κυρίας Τζάκι Κένεντι είναι ευδιάκριτο στο νέο υλικό, το οποίο δείχνει τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Κλιντ Χιλ να χρησιμοποιεί το σώμα του ως ανθρώπινη «ασπίδα» για το προεδρικό ζεύγος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το όχημα επιταχύνει με κατεύθυνση το νοσοκομείο Πάρκλαντ και κινείται με ταχύτητα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Το φιλμ θα βγει σε δημοπρασία στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού ανακαλύφθηκε από τον εγγονό ενός οδηγού φορτηγού στο Ντάλας, ο οποίος τράβηξε το υλικό.

Η εύρεση είναι «ένα συναισθηματικό πράγμα για μένα, επειδή ξέρω τι έχει συμβεί. Ξέρω ότι αυτό που βλέπω στην ταινία είναι ένας νεκρός πρόεδρος», δήλωσε στο περιοδικό People ο 92χρονος πρώην πράκτορας Κλιντ Χιλ.

Το έγχρωμο φιλμ τραβήχτηκε από τον Ντέιλ Κάρπεντερ αφού πήρε την κάμερά του για να κινηματογραφήσει την προεδρική επίσκεψη στην πόλη του. Το φιλμ έχει δύο μέρη. Το πρώτο δείχνει θεατές να ζητωκραυγάζουν και να χαιρετούν καθώς η προεδρική αυτοκινητοπομπή διασχίζει το κέντρο του Ντάλας.

Το δεύτερο, είναι γυρισμένο στον αυτοκινητόδρομο Stemmons Freeway και δείχνει τι συνέβη αμέσως μετά τους πυροβολισμούς με τον πράκτορα Χιλ να κάνει σήμα με τους αντίχειρες του προς τα κάτω στο αυτοκίνητο που ακολουθεί το προεδρικό όχημα. Στη συνέχεια κοιτάζει την Τζάκι Κένεντι να σκύβει πάνω από τον θανάσιμα τραυματισμένο σύζυγό της.

Ο εγγονός του Κάρπεντερ, Τζέιμς Γκέιτς, δήλωσε ότι του έδωσε το φιλμ η μητέρα του, αφού έψαξε ένα σωρό οικογενειακά ενθύμια μετά τον θάνατο του παππού του από τη νόσο του Πάρκινσον.

«Το φιλμ ήταν αποθηκευμένο σε ένα πλαστικό κιβώτιο γάλακτος της Dean Foods και βρισκόταν στην ντουλάπα μου για αρκετά χρόνια», είπε ο Τζέιμς Γκέιτς. Όταν κατάλαβε την σημασία του κουτιού με την ένδειξη «1963 NOV» επικοινώνησε με τον πρώην πράκτορα Κλιντ Χιλ.

«Πριν από περίπου 10 χρόνια, άρχισα να ερευνώ τη δολοφονία του JFK, γνωρίζοντας ότι είχα κάτι που ενδεχομένως είχε κάποια ιστορική αξία», είπε ο Τζέιμς Γκέιτς.

Και συνέχισε: «Βρήκα τον Κλιντ και τη Λίζα, αλλά πέρασαν άλλα 10 χρόνια για να πάρω την απόφαση να συντηρήσω και να αρχειοθετήσω σωστά το φιλμ».

Το πλήρες υλικό δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ο Μπόμπι Λίβινγκστον από τον οίκο δημοπρασιών RR Auction της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι το φιλμ συμπληρώνει το διάσημο φιλμ Zapruder, που κατέγραψε την στιγμή όταν ο Τζον Κένεντι δέχθηκε τα πυρά και η Τζάκι Κένεντι έσκυψε πάνω από τον τραυματισμένο σύζυγό της.

«Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο υλικό που είναι γνωστό ότι υπάρχει, το φιλμ αυτό καταγράφει ένα τμήμα αμέσως μετά το φιλμ Zapruder, παρέχοντας μια νέα προοπτική σε μια από τις πιο αναλυόμενες στιγμές της ιστορίας», είπε ο Μπόμπι Λίβινγκστον.

«Μόλις το δείτε, δεν θα ξεχάσετε ποτέ τις ηρωικές προσπάθειες του Κλιντ Χιλ να προστατεύσει την κυρία Κένεντι, τρέχοντας με 80 μίλια την ώρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει τη ζωή του προέδρου καθώς έτρεχαν στο Πάρκλαντ», τόνισε ο Μπόμπι Λίβινγκστον.

Το υλικό θα συμπεριληφθεί σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Χιλ με τίτλο «Agent Number 9: The Clint Hill Story», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

«Δεν αλλάζει τίποτα για μένα. Έτσι κι αλλιώς βρίσκομαι εκεί όλη την ώρα», σχολίασε ο Κλιντ Χιλ.