Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητο το οποίο ο ιδιοκτήτης του το οδηγούσε χωρίς άδεια οδήγησης σε ισχύ. Ακρως επίκαιρη είναι απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώθηκε ασφαλιστική εταιρεία που δεν αποζημίωσε οδηγό για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό του από πρόσκρουση σε κολόνα καθώς το δίπλωμά του είχε λήξει.
Πρόκειται για μία από τις 79.000 περιπτώσεις που καταγράφηκαν πανελλαδικά από την Τροχαία το 2024, παραβάσεις για τις οποίες οι παρανομούντες οδηγούνται στο Αυτόφωρο.
Η περίπτωση που εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο είναι η εξής: οδηγός προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση με άλλο διερχόμενο όχημα έκανε ελιγμό, αλλά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολόνα με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Μετά το ατύχημα, ο ιδιοκτήτης και οδηγός του αυτοκινήτου ενημέρωσε για το περιστατικό την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητο με μεικτή ασφάλεια (δηλαδή πέραν της αστικής ευθύνης προς τρίτους, ήταν ασφαλισμένο και για ζημιές που προκαλούνται στο αυτοκίνητο από τον οδηγό).
Ανατροπή
Το αυτοκίνητο επισκευάστηκε και το συνεργείο εξέδωσε σχετικό τιμολόγιο. Ωστόσο, η ασφαλιστική δεν το εξόφλησε καθώς ανακάλυψε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου «δεν διέθετε κατά τον χρόνο του ατυχήματος άδεια ικανότητας οδηγού σε ισχύ και, ως εκ τούτου, θεώρησε ότι δεν ήταν υπόχρεη στην κάλυψη της δαπάνης επισκευής του αυτοκινήτου», ούτε όμως και ο οδηγός πλήρωσε στο συνεργείο το ποσό της ζημιάς.
Κλείσιμο
Ετσι, το συνεργείο στράφηκε κατά του οδηγού, ο οποίος με δικαστική απόφαση αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσό των 8.082 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους και τα δικαστικά έξοδα. Ο οδηγός με τη σειρά του στράφηκε κατά της ασφαλιστικής εταιρείας. Στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο δεν δικαιώθηκε και έτσι προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του εφετειακή απόφαση. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν όλους τους λόγους που προέβαλε και το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την εφετειακή απόφαση.
Σύμφωνα με το ιστορικό της αρεοπαγιτικής απόφασης, η άδεια οδήγησης είχε λήξει λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του οδηγού και πολύ αργότερα ανανεώθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο κατά τον κρίσιμο χρόνο του ατυχήματος η άδεια οδήγησης είχε λήξει προ πολλού.
Αναμένεται κατάργηση του Αυτοφώρου για τους παραβάτες, αλλά με ακινητοποίηση του οχήματος για έναν μήνα και πρόστιμο 700 ευρώ – Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι χωρίς άδεια οδήγησης οι ασφαλιστικές δεν αποζημιώνουν για τα ατυχήματα
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή