Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την πώληση όπλων στο Ισραήλ ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Η πώληση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για την αντιαεροπορική άμυνα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.
Λίγο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πουλά στο Ισραήλ όπλα ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα καθώς και βλήματα πυροβολικού, βόμβες μικρής διαμέτρου και εκρηκτικές κεφαλές.
Πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν αψηφά για άλλη μια φορά την πίεση που ασκείται από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοκρατικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε ανάλογες πωλήσεις στο Ισραήλ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή που γνωρίζει την πώληση δήλωσε στο BBC το Σάββατο: «Ο Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και να αποτρέπει επιθέσεις από το Ιράν και τις οργανώσεις-πληρεξούσιούς του. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες για την άμυνα του Ισραήλ».
Ο Μπάιντεν έχει συχνά περιγράψει τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ως «ακλόνητη». Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, βοηθώντας στη δημιουργία ενός από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά στρατούς στον κόσμο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ παρείχαν το 69% των μεγάλων συμβατικών όπλων που εισήγαγε το Ισραήλ μεταξύ 2019 και 2023, αναφέρει το BBC.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, εξέχουσα φυσιογνωμία της αμερικανικής αριστεράς, είχε ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι πωλήσεις όπλων. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνένοχες σε όλες αυτές τις ωμότητες. Χρηματοδοτούμε αυτές τις ωμότητες και αυτή η συνενοχή πρέπει να τελειώσει”.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ, και σε αντίθεση με όλους τους προέδρους των τελευταίων ετών, ουδέποτε δεσμεύτηκε για ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο εξέφρασε επίσης την επιθυμία για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καμία εκεχειρία δεν έχει συμφωνηθεί μετά την εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου 2023.
Η εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων και του αριθμού των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εν μέσω μιας νέας ώθησης με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας στον πόλεμο που μαίνεται τους τελευταίους 15 μήνες και την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα την 20η Ιανουαρίου.
Ισραηλινοί διαπραγματευτές εστάλησαν χθες για να επαναλάβουν τις συνομιλίες στην Ντόχα, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που βοηθά στις συνομιλίες, παρότρυνε χθες τη Χαμάς να απαντήσει θετικά σε μια συμφωνία.
Η Χαμάς είπε ότι είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.208 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που πέθαναν ή σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα.
Τουλάχιστον 45.717 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.