Σχέδιο δράσεων σε 3 βασικά μέτωπα θα τρέξει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για το 2025.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος άξονας δράσεων του Κωστή Χατζηδάκη αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ο δεύτερος την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ο τρίτος ευρύτερα τη φορολογία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, θα τρέξουν μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα, την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τον «Ηρακλή».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιο αναλυτικά:
1. Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Eπέκταση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης από το δεύτερο εξάμηνο 2025
Εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2025 του Ψηφιακού Πελατολογίου, ξεκινώντας από συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης
Πλήρης εφαρμογή του mydata για το σύνολο των εσόδων και εξόδων από 1ης Ιανουαρίου 2025
Υλοποίηση στις αρχές του 2025 του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής
2. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:
Σε σχέση με το μέτωπο της αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στις εξής δράσεις:
Επέκταση και εξέλιξη του Μητρώου Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας: Η επέκταση και εξέλιξη του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας για τους φορείς που διαθέτουν ΟΠΣ και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας. Επιπλέον στόχος γα το έτος 2025 είναι η ανάπτυξη της νέας εφαρμογής που θα αφορά σε νέο περιβάλλον εργασίας, με τεχνολογικές καινοτομίες αναζήτησης, νέα BI (Business Intelligence) και dashboards δεδομένων.
Πώληση συμμετοχής της ΕΕΣΥΠ στην Helleniq Energy: Η ΕΕΣΥΠ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 35.5% της “Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ”.
Παραχώρηση Λιμένα Λαυρίου: Πώληση πλειοψηφικού πακέτου 51% των μετοχών. Λιμένας με κύριες δραστηριότητες τις υπηρεσίες επιβατών, διακίνησης και αποθήκευσης συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας, εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 180 σκαφών.
Παραχώρηση Mαρίνας Μυκόνου, Ζακύνθου, Κέρκυρας (Ημερολιάς), Ρόδου (Μανδρακίου), Σκιάθου, Καλαμαριάς (Αρετσούς), Πάτρας, Ιτέας
Λιμένες Κρουαζιέρας: Καβάλα, Κατάκολο, Πάτρα: Αξιοποίηση λιμενικών δραστηριοτήτων κρουαζιέρας σε τερματικούς σταθμούς εντός τριών λιμενικών εγκαταστάσεων του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή υπο-παραχώρησης, κατά περίπτωση, κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας δύο φάσεων.
Παλατάκι Θεσσαλονίκης: Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κυβερνείου, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ως χώρου πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων Σπήλαιων Διρού Ν. Λακωνίας
3. Μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα, τον προϋπολογισμό και τον «Ηρακλή»
Σημαντικές, επίσης, μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα τρέξει το ΥΠΟΙΚ φέτος θα είναι οι ακόλουθες:
Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών στη Γενική Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα αντλεί διαλειτουργικά τις απαραίτητες πληροφορίες από τα συστήματα όλων των Υπουργείων και Φορέων που χορηγούν επιδόματα και παροχές. Το μητρώο θα μπορεί να παράγει περιοδικές ή ad hoc αναφορές που θα αξιοποιούνται στη χάραξη και ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών, ενώ θα συμβάλλει και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο αξιοποίησης των δημόσιων πόρων.
Εφαρμογή Προϋπολογισμού Επιδόσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό: Το έργο έχει αρχίσει προ ετών και επιχειρείται σε ετήσια βάση, τελώντας σε ένα εξελισσόμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό και υλοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή της πιλοτικής παρουσίασης του προϋπολογισμού επιδόσεων (presentational approach) για όλα τα Υπουργεία και προωθείται η ένταξη περισσότερων Φορέων, ενώ σχεδιάζονται και οι τρόποι της σταδιακής μετάβασης σε performance informed approach βάση, σε ευθυγράμμιση πάντα με τις διαδικασίες κατάρτισης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τη μεταρρύθμιση του νέου ΟΠΣ δημοσιονομικής διαχείρισης και της λογιστικής μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι η πρόοδος της μεταρρύθμισης επηρεάζεται από το ρυθμό προόδου και άλλων διαδικασιών και μεταρρυθμίσεων, ιδίως από την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος govERP.
Ηρακλής ΙΙΙ: Με την επανεκκίνηση του Προγράμματος «Ηρακλής» στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν απομείνει, έπειτα από την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή Ι» και «Ηρακλή ΙΙ», ώστε οι ελληνικές τράπεζες να έχουν μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων και να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το μέσο όρο στην ΕΕ.
Τα βασικά νομοσχέδια τα οποία θα φέρει το ΥΠΟΙΚ το 2025 στη Βουλή θα είναι τα εξής:
Αναμόρφωση πλαισίου Κεφαλαιαγοράς και ενίσχυση κεφαλαιαγορών: Α’ τρίμηνο 2025
Σύμβαση Εγνατία Οδός: Α΄ τρίμηνο 2025
Αναμόρφωση του Ν. 4182/2013 (περί κοινωφελών περιουσιών) – Νέο πλαίσιο για τις δωρεές και εκσυγχρονισμός των διατάξεων του Ν. 1920/1939 «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως, και κωδικοποιήσεως των διατάξεων περί διοικήσεως της υπό του Ευαγγέλη Ζάππα καταλειφθείσης εις το Έθνος περιουσίας» : Α’ τρίμηνο 2025
Κώδικας Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας: Α’ τρίμηνο 2025
Τελωνειακός Κώδικας : Α΄ τρίμηνο 2025
Κώδικας Δημόσιας Περιουσίας & Aναμόρφωση του Ν.3130/2003– «Μισθώσεις ακινήτων για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» : Β΄ τρίμηνο 2025
Ενιαία φορολογία εισοδήματος ημεδαπών επιχειρήσεων εταιρικών ομίλων (group taxation) : Β΄τρίμηνο 2025
Φορολογικός χειρισμός συναλλαγών και επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα: Γ΄ τρίμηνο 2025
Αναμόρφωση νομοθεσίας για Ανώνυμες Εταιρείες Δημοσίου: Γ΄ τρίμηνο 2025
Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Γ΄ τρίμηνο 2025