Η ευχή όλων στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει όσο το δυνατό πιο γρήγορα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κοινή πεποίθηση όλων των βουλευτών και των στελεχών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ανακτά το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο από τη διάσπαση και την εκφυλιστική περίοδο της προεδρίας Κασσελάκη, όπως τη χαρακτηρίζουν.

Γνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να διανύσει το κόμμα για να επιστρέψει στα διψήφια ποσοστά του, ωστόσο το επόμενο διάστημα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας είναι ίσως και το πιο κρίσιμο για να καλυφθεί η απόσταση.

Όταν ο Σωκράτης Φάμελλος έκοψε την βασιλόπιτα της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Παύλος Πολάκης ακούστηκε να εύχεται μεγαλόφωνα αυτό, που όλοι ενδόμυχα επιθυμούν.

«Σε ένα μήνα αξιωματική αντιπολίτευση» είπε με τον Σωκράτη Φάμελλο να απαντά «πιο γρήγορα».

Τη σαρκαστική διάθεση και των δυο συνοδεύει όμως και μια αντικειμενική αισιοδοξία που γεννάται από την υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη, που μετά την «κομματική» επιλογή και του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να φέρνει όλο και περισσότερες δυνάμεις πιο κοντά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική είναι αριθμοί λένε και όσο και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι είναι δευτερεύουσας σημασία το ποιος από τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης θα είναι δεύτερος, το ταμείο θα γίνει στην καταμέτρηση των ψήφων.

Ο κ. Φάμελλος πάντως επιμένει να καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να το ξανασκεφτεί και όπως είπε από το βήμα της Βουλής «ακόμα και τώρα, εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κα. Κατσέλη ως μία προοδευτική υποψηφιότητα, υπάρχει η βάση για μία κοινή στήριξη.

Η εκλογή του κ. Τασούλα θα χρειαστεί όπως όλα δείχνουν τέσσερις ψηφοφορίες για να φτάσει να εκλεγεί με την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Η δυναμική που θα καταγραφεί στην πρώτη ψηφοφορία θα είναι και ο δείκτης για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η κάθε υποψηφιότητα κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η υποψηφιότητα της κας Κατσέλη φαίνεται να εκκινεί από τις 28 ψήφους, καθώς οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, εμφανίζονται θετικοί για την υποψηφιότητα της κας Κατσέλη και φαίνεται να προστίθενται στους 26 του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν βάσιμα ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου θα ξεδιαλύνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό με την υποψηφιότητα της κας Κατσέλη να βάζει τη μαγιά για τις επόμενες κινήσεις προσέγγισης με προοπτική συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές πάντως έχουν μπει στα ραντάρ του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και με τη θετική ψήφο τους φαίνεται να στέλνουν τώρα και εκείνοι ένα σήμα προς την Κουμουνδούρου για προσέγγιση.

Η τάση στην αντιπολίτευση είναι ολοένα και πιο υποστηρικτική στην υποψηφιότητα της κας Κατσέλη με την ανεξάρτητη βουλευτή προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, να δηλώνει και εκείνη στον Αθήνα 984 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο ότι θα στηρίξει την πρόταση Φάμελλου ανεβάζοντας τον αριθμό στις 29 θετικές ψήφους.

Το σενάριο να στηρίξει και η Νέα Αριστερά την κα Κατσέλη είναι το πλέον πιθανότερο παρά τις σκληρές αντιστάσεις της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν υπάρχουν ακόμα σήμερα απορίες για τα αποτελέσματα αυτής της στροφής ας δούμε την κατάρρευση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και την άνοδο των νεοναζί του AFD» σχολίασε δηκτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος απορρίπτοντας κατηγορηματικά τον εκσυγχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που αποπνέει η υποψηφιότητά Γιαννίτση.

Η Έφη Αχτσιόγλου μάλιστα δεν έκρυψε την εκτίμησή της στο πρόσωπο της κας Κατσέλη με την οποία έχει καλές σχέσεις δίνοντας όμως και το στίγμα της αυτόνομης στάσης που επιθυμεί να κρατήσει το κόμμα της λέγοντας στο action24 ότι «την τελευταία περίοδο παρόλες τις μεταλλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μία εξαιρετικά αξιοπρεπή στάση».

Αν τελικά η Νέα Αριστερά αθροίσει τις ψήφους της, τότε η κα Κατσέλη μπορεί να συγκεντρώσει 40 ψήφους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως απέφυγε να προκαταλάβει μια μελλοντική κοινοβουλευτική σύμπραξη με τους πρώην συντρόφους, που θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο στο κεντρικό δελτίο του Οpen χαρακτήρισε τη σύγκλιση στο πρόσωπο της κας Κατσέλη ως «πρόβα ενός σοβαρού προοδευτικού διαλόγου».

Ο κ. Γιαννίτσης πάντως δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 34 ψήφους με δεδομένο ότι οι 5 βουλευτές του κ. Κασσελάκη δεν θα στηρίξουν μια υποψηφιότητα συνδεδεμένη με την περίοδο Σημίτη ενώ και από τους άλλους 4 ανεξάρτητους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Πέτρος Παππάς θα στηρίξει την πρόταση Ανδρουλάκη και πιθανόν και η κα Θρασκιά που καλοβλέπει και εκείνη μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Το σκορ είναι αρνητικό για τον κ. Ανδρουλάκη με τον κίνδυνο μάλιστα αυτό να καταγραφεί σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή.

Για το τανγκό της κεντροαριστεράς πάντως χρειάζονται όπως όλα δείχνουν περισσότεροι από δυο με δεδομένο τον πολυκερματισμό του χώρου. Τα καλέσματα ωστόσο δεν είναι ανεξάντλητα επισημαίνουν πρόσωπα με γνώση της στρατηγικής που χαράσσεται στην Κουμουνδούρου.

Ένα ναι πάντως από την Νέα Αριστερά στην υποψηφιότητα Κατσέλη θα σπάσει αρκετά ταμπού και θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Παύλος Πολάκης δεν δείχνει την ίδια υπομονή με το κόμμα και τα δημόσια θεσμικά καλέσματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν2 στο κόμμα έγινε εκείνος που έσπασε το ρόδι και απεύθυνε για πρώτη φορά επίσημο κάλεσμα στον κ. Σαρακιώτη που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προσχώρησε στο κόμμα Κασσελάκη τον οποίο και στήριξε στην φάση της διάσπασης.

Ο κ. Σαρακιώτης σε μια ανάρτησή του για το κόστος της ενέργειας είδε να τη σχολιάζει ο Παύλος Πολάκης ο οποίος δημόσια πλέον τον κάλεσε να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να δει να πέφτουν οι τιμές στο ρεύμα.

«Γι’ αυτό γύρνα γρήγορα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κανείς άλλος ούτε θέλει ούτε μπορεί, να επαναφέρει τη ΔΕΗ στο δημόσιο και να βάλει φρένο στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής…» έγραψε κάτω από την ανάρτηση του βουλευτή Φθιώτιδας ο κ. Πολάκης την ώρα που άλλοι ημιεπίσημοι (τρολ) λογαριασμοί του Κινήματος Δημοκρατίας στο twitter μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα έστελναν τελεσίγραφα στους ανεξάρτητους βουλευτές για να ενταχθούν στο κόμμα Κασσελάκη.