Χιλιάδες πολίτες, 11.000, μέχρι αργά χθες το βράδυ, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ που αφορά 20.000 δικαιούχους καταδεικνύοντας το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες. Στο πρόγραμμα ωστόσο υπάρχουν ψιλά γράμματα που θα πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες με το σημαντικότερο ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι απαιτούνται μετρητά, ότι ισχύουν ειδικές συνθήκες αν υπάρχει άλλο δάνειο και ότι θα πρέπει να προσέξουν την παλαιότητα του ακινήτου.
Αρχικά οι υποψήφιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς μετρητά δεν έχουν πιθανότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Θα χρειαστεί τουλάχιστον το 10% της αξίας του ακινήτου ενώ το ποσοστό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η τράπεζα θα εγκρίνει το δάνειο που θα ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. Θα χρειαστεί επίσης να καταβληθούν μία σειρά εξόδων.
Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή ορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό δανείου θα είναι 180.000 ευρώ (90% της αξίας).
Ο δανειολήπτης τότε θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 20.000 ευρώ από δικούς του πόρους. Αν η αξία του ακινήτου είναι 250.000 ευρώ, το δάνειο θα περιοριστεί στο ανώτατο όριο των 190.000 ευρώ, και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται σε 60.000.
Παράλληλα οι δικαιούχοι του Προγράμματος επιβαρύνονται με τα έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου, καθώς και τα έξοδα που σχετίζονται με την εγγραφή του βάρους επί του αποκτηθέντος ακινήτου (ενδεικτικά: δαπάνη για την έκδοση της δικαστικής απόφασης εγγραφής προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτου, τέλος για την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης, έξοδα για την υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικών, την περίληψη της δικαστικής απόφασης και την έκδοση των πιστοποιητικών, έξοδα για τη δήλωση των δικαιωμάτων προσημείωσης, εφόσον λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, έξοδα άρσης προσημείωσης).
dnews.gr