Το αέριο της Αλεξανδρούπολης εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προς Βορρά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade

Το κακό σενάριο θα ήταν γεγονότα, όπως μεγάλο κύμα ψύχους στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού με το ψύχος ανεβαίνει και η ζήτηση του φυσικού αερίου, αλλά οι συνέπειες θα αφορούν τις τιμές και όχι την πληρότητα του εφοδιασμού, είπε ο κ. Σιφναίος.

«Η Ελλάδα έχει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια εφοδιασμού, διότι έχει δύο τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, που άνοιξε και λειτουργεί πρόσφατα, από τις αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ελληνικής αγοράς, εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το αέριο, το οποίο στην Ελλάδα υπ όψη έρχεται μέσω Τουρκίας, όχι μέσω Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Το αέριο της Αλεξανδρούπολης εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες προς Βορρά, κυρίως Βουλγαρία σε πρώτη φάση και από εκεί μπορεί να υποστηρίξει και τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Σλοβακία και από την άλλη πλευρά μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Άρα αυτή τη στιγμή επωφελείται άμεσα εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, για την οποία είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο, αφού της εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό για την αγορά της βορείου Ελλάδος, ενώ η νότια Ελλάδα καλύπτεται επαρκέστατα και από την Ρεβυθούσα.

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022, η Ευρώπη κατανάλωνε το 40% της ζήτησης της σε ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2024 θα κλείσει κάτω από το 15%, γύρω στο 13%», υπενθύμισε ο ειδικός.
ertnews.gr

«H Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από οποιαδήποτε διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου», είπε, μιλώντας στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews και τον Κώστα Λασκαράτο, ο Κωστής Σιφναίος διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, εξηγώντας ότι η ζήτηση των περίπου των έξι δισεκατομμυρίων και η εισαγωγική δυνατότητα χωρίς ρωσικό αέριο, είναι σχεδόν διπλάσια της ζήτησης που μπορεί να έχει η χώρα μας.