Τέλος εποχής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σηματοδότησε η Πρωτοχρονιά του 2025, καθώς από τα ξημερώματα έκλεισαν οι στρόφιγγες της Gazprom, μετά τη μη ανανέωση της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. Πλέον, οι Βρυξέλλες καλούνται να μετρήσουν το επόμενο διάστημα τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης, με το βλέμμα να είναι στραμμένο κυρίως προς τα πιο ευάλωτα κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία, που παρέμεναν έντονα εξαρτημένα από το ρωσικό αέριο.

Ηταν κάτι, βεβαίως, που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί και προεξοφληθεί μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εις βάρος της Ρωσίας, καθώς και τη ρητή απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Μόσχα, παρά το αδιαμφισβήτητο οικονομικό κόστος που θα είχε η υλοποίησή της για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ετσι, κυβερνήσεις και ειδικοί διαβεβαιώνουν πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον πρώτο χειμώνα του 2022-23, οι συνέπειες αυτή τη φορά δεν θα είναι σημαντικές, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση: γεμάτες αποθήκες, βάρος στους εναλλακτικούς προμηθευτές (ΗΠΑ, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν), κατασκευή νέων τερματικών για LNG, μείωση του αερίου και γενικώς των υδρογονανθράκων στο ενεργειακό ισοζύγιο κ.λπ.

«Η ευρωπαϊκή υποδομή όσον αφορά το φυσικό αέριο είναι επαρκώς ευέλικτη ώστε να προμηθεύει αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις τιμές. Αλλοι, ωστόσο, είναι σαφώς πιο συγκρατημένοι. «Παρά το ότι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η απώλεια αυτών των ποσοτήτων έχει ήδη συνυπολογιστεί, μια έντονα ανοδική αντίδραση στις τιμές το πρώτο διάστημα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί» τόνισε στους «Financial Times» ο Αλντο Σπάνχερ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη BNP Paribas.

Από την πλευρά τους, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας Βίκτορ Ορμπαν και Ρόμπερτ Φίτσο αντιστοίχως έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ουκρανία, απειλώντας τη μάλιστα με αντίμετρα – όπως διακοπή της προμήθειάς της σε ηλεκτρική ενέργεια και εμπόδια στη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι επισκέφθηκαν το Κρεμλίνο το προηγούμενο διάστημα και είχαν συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με το θέμα του αερίου να είναι ψηλά (αλλά όχι το μοναδικό) στην ατζέντα τους.

Πρακτικά, πάντως, καθώς η Αυστρία έχει ήδη στραφεί στο LNG, η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει άμεσα σοβαρό πρόβλημα είναι η Μολδαβία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που παράγεται στη φιλορωσική αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας, με πρώτη ύλη το ρωσικό αέριο που έφτανε εκεί μέσω Ουκρανίας.