Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 10:00 πμ

Ήρθε η σειρά του ντάκου να υμνηθεί – μετά την ελληνική κουζίνα, από το Taste Atlas…Αφού κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες θετικές βαθμολογίες και να βρεθεί στην πρώτη θέση με 4,5 αστεράκια στα πέντε. «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου», γράφει το Taste Atlas.

Στην τρίτη θέση της λίστας είναι η χωριάτικη με 4,4 αστεράκια: «είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από ντομάτες, κρεμμύδια σε φέτες, φέτες αγγουριού. Αναλόγως την περιοχή μπορεί να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι. Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, είναι κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα πραγματικό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και βότανα».

ΚΟΣΜΟΣ