Κερδίζει έδαφος και τους μήνες εκτός αιχμής ο ελληνικός τουρισμός – Διψήφια ποσοστά ανόδου το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Υψηλές επιδόσεις σε εισπράξεις και αφίξεις
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ακριβώς γι’ αυτές τις θετικές επιδόσεις στα άκρα της τουριστικής σεζόν κάνει λόγο και η ίδια η ΤτΕ, αναφερόμενη στην πορεία του κλάδου το 2024 και την αύξηση στις τρεις κύριες μεταβλητές του εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις), «παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός τουρισμός φέτος». H TτΕ προσβλέπει παράλληλα και στη θετική συνεισφορά του κλάδου την επόμενη χρονιά: «Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2025, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση των αφίξεων λόγω και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και η συνέχιση της δυναμικής στην κρουαζιέρα θα συμβάλουν στην αύξηση – αν και με χαμηλότερο ρυθμό- των ταξιδιωτικών εισπράξεων», επισημαίνεται σχετικά στην ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής.
Σημειωτέον ότι φέτος τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται πλέον και επισήμως ότι μπορεί να φτάσουν για πρώτη φορά τα 22 δισ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ οι αναλυτές της ΤτΕ διαπιστώνουν ότι «είναι εμφανής η επέκταση της τουριστικής περιόδου με αύξηση της επισκεψιμότητας σε μήνες εκτός του καλοκαιριού. Κατά το 9μηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας διαμορφώθηκαν σε 30,4 εκατομμύρια επισκέπτες και 18,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 9,3% και 4,1%, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2019 κατά 13% και 16% αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι για κάθε μήνα της εννεάμηνης περιόδου οι αφίξεις υπερέβαιναν τις αντίστοιχες περσινές», αναφέρει η ΤτΕ.
Συνεχίζοντας, οι επιδόσεις μεμονωμένα του Οκτωβρίου αποτέλεσαν μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού έκλεισαν με υψηλό, διψήφιο ποσοστό αύξησης στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 19,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αγγίζοντας για πρώτη φορά τα 2,18 δισ. ευρώ εν μέσω φθινοπώρου. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Οκτώβριο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 8,6% (συνολικά 3,4 εκατ.) αλλά και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10,7%, φτάνοντας τα 573 ευρώ.
Οι αναλυτές της ΤτΕ εστιάζουν επιπλέον στις προκλήσεις, όπως φάνηκε φέτος -αλλά πολύ πιθανόν θα φανούν και την επόμενη χρονιά- λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή υψηλών θερμοκρασιών, ένα φαινόμενο, όμως, που παρατηρήθηκε σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου. «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (EΤC), αν οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχιστούν τα επόμενα έτη, οι τουρίστες μπορεί να προτιμήσουν προορισμούς στη διάρκεια του καλοκαιριού με πιο ευχάριστες θερμοκρασίες, όπως η Κροατία και η Μάλτα, κατά τη θερινή περίοδο αιχμής, αντί της Ελλάδος και της Κύπρου», αναφέρουν οι αναλυτές της ΤτΕ.
Τα προβλήματα
Από την άλλη πλευρά, όπως διαπιστώνεται, η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας ως χώρας που διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν με σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές και υπηρεσίες έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια και μετά την πανδημία στη δυναμική ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξή του. «Ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες ή η δυνατότητά του να εξασφαλίσει όρους βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά του. Επιπλέον, ο ισχνός ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης, που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, καθώς και η αβεβαιότητα που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το υψηλό κόστος των αεροπορικών μεταφορών αναμένεται να έχουν επίπτωση στη δαπάνη τους ανά ταξίδι».
Αλλωστε, ο ισχνός ρυθμός ανάπτυξης στις μεγάλες για την Ελλάδα αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν αυτός που, σύμφωνα με την ΤτΕ, κράτησε μειωμένο φέτος τον ρυθμό αύξησης των εισπράξεων από αυτές τις χώρες οι οποίες παραμένουν οι κύριες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών. Στον αντίποδα, ο ρυθμός ανόδου των εισπράξεων από χώρες της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ ήταν υψηλότερος από εκείνον των χωρών της ζώνης του ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το μερίδιό τους στις συνολικές εισπράξεις.
Ο τουρισμός φέτος εκτός περιόδου αιχμής
■ 14,7% η άνοδος στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Νοέμβριο, πάνω από 613.000
(πηγή: ΙΝΣΕΤΕ, αεροδρόμια).
■ 450.000 οι διεθνείς αφίξεις (+12%) τον Νοέμβριο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
(πηγή: ΙΝΣΕΤΕ, αεροδρόμια).
■ 19,7% το ποσοστό αύξησης στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Οκτώβριο, αγγίζοντας για πρώτη φορά τα 2,18 δισ. ευρώ
(πηγή: ΤτΕ).
■ 20,1% η αύξηση της ζήτησης στα ελληνικά Αirbnb κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο
(πηγή: ΑirDNA).
■ Αύξηση στις πληρότητες κατά την ίδια περίοδο παρά την αύξηση της προσφοράς κατά 90.000 κλίνες
(πηγή: ΙΝΣΕΤΕ).
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή