Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ξεκίνησε χθες, με τη συμμετοχή 9 συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα κινηθούν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με αεροπορικές, ναυτικές, χερσαίες και αμφίβιες ειδικές επιχειρήσεις, ενώ η κεντρική επίβλεψη θα γίνεται από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι της Ιταλίας. Η άσκηση με την ονομασία «Steadfast Dart 25», εκτός από το μέγεθός της και τη διάρκειά της (σχεδόν έναν μήνα), κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και επειδή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμή της Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και, συγκεκριμένα, της ταχύτητας και αποτελεσματικότητας της ανάπτυξής της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πλην των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν, η Ελλάδα θα είναι η βάση για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Βουλγαρία η βάση των ειδικών επιχειρήσεων και μέρους των αεροπορικών, ενώ στη Ρουμανία θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων ασκήσεων.

Ενα λιμάνι – κλειδί

Ως προς τον σκοπό της νατοϊκής άσκησης, η απάντηση του ΝΑΤΟ είναι ότι πρέπει να δοκιμαστεί στο πεδίο, σε μεγάλη κινητοποίηση, το επιχειρησιακό μοντέλο της συμμαχικής δύναμης ταχείας ανταπόκρισης η οποία θεμελιώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η επιλογή να γίνει μια τόσο μεγάλου μεγέθους άσκηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μαρτυρά ότι πρόκειται για σχεδιασμό που αφορά, έμμεσα, την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τη δραστηριότητα της Μόσχας και των δορυφόρων της στο ανατολικό μέτωπο. Εξού και η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως σημείου απόβασης των νατοϊκών δυνάμεων αφού από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ αποδίδεται μεγάλη σημασία στο ελληνικό λιμάνι.

Ελληνικά F-16 στη Σαουδική Αραβία

Η 341 Μοίρα «Βέλος» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξει σε μερικές μέρες στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο διασυμμαχικής άσκησης με την ονομασία «Spears of Victory 2025». Συμπτωματικώς – ή ίσως και όχι – λίγες ημέρες μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο συζητήθηκαν και οι κοινές στρατιωτικές δράσεις που αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία τετραετία. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και τα F-16 Block 50 τα οποία αναμένουν τον εκσυγχρονισμό τους.

Προχωρά η αναβάθμιση

Επί τη ευκαιρία, μαθαίνω ότι έκανε τις τελευταίες δοκιμαστικές πτήσεις του, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, το 31ο αναβαθμισμένο F-16 Viper που πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Το 2025 θα είναι έτος αναβάθμισης του στόλου αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση 16 ακόμη F-16, ενώ προ ημερών παραδόθηκε και το 24ο Rafale.

Ο Μπαχτσελί θέλει τα… Δωδεκάνησα!

Εντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, που αποδεικνύουν πως η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει ζωντανό όνειρο για σημαντικό μέρος του τουρκικού status quo. Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα σφετερίστηκε τα Δωδεκάνησα αποσπώντας τα «με παιχνίδια του ποδαριού» και πως η Τουρκία οφείλει, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να τα διεκδικήσει. «Δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα δίχως την Τουρκία», είπε, αναφέροντας πως η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά «αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρει το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων». Προειδοποίησε δε την Αθήνα «να προσέχει», συμπληρώνοντας πως «τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά». «Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών» πρόσθεσε, «ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη…».

Πυραυλική θωράκιση

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα στην πρόκληση Μπαχτσελί υπενθυμίζοντας πως το καθεστώς των Δωδεκανήσων (αυτό που χαρακτήρισε του… ποδαριού) διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Στην ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει ουσιαστικά και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο» για πυραυλική ενίσχυση των νησιών, τονίζεται ακόμα πως «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο». Διεμήνυσε στην Αγκυρα πως «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».