Η φυσική κατάσταση αποτελεί τον κλειδί για τη μακροζωία, υπερτερώντας του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μια νέα εκτενή επιστημονική μελέτη. Το μήνυμα είναι σαφές: είναι προτιμότερο να είσαι γυμνασμένος, δραστήριος και με παραπανίσια κιλά, παρά αδύνατος αλλά αγύμναστος και μαλθακός.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, εστίασε στη σχέση μεταξύ αερόβιας φυσικής κατάστασης, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και θνησιμότητας. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η κακή φυσική κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξαρτήτως ηλικίας, κιλών ή Δείκτη Μάζας Σώματος.
Παρότι η παχυσαρκία συσχετίζεται παραδοσιακά με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος, η νέα μελέτη δείχνει ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους αυτούς. Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε καλή αερόβια κατάσταση, ακόμη και αν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με αγύμναστους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
Ειδικότερα, ένας παχύσαρκος άνθρωπος που είναι γυμνασμένος έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα από έναν αγύμναστο με φυσιολογικό βάρος. Όπως εξηγεί στην Washington Post ο Siddhartha Angadi, φυσιολόγος άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και κύριος συγγραφέας της μελέτης, «η καλή φυσική κατάσταση εξαλείφει κατά πολύ τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία».
Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από 20 διαφορετικές μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 400.000 άτομα μεσήλικες ή μεγαλύτερους, προερχόμενους από διάφορες χώρες. Περίπου το 30% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αερόβια φυσική κατάσταση μέσω αντικειμενικών μετρήσεων, όπως τεστ καρδιαγγειακής καταπόνησης, αντί να βασίζονται σε υποκειμενικές αναφορές. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο βασικές ομάδες. Αυτούς που βρίσκονταν στο ανώτερο 80% της φυσικής κατάστασης και εκείνους που βρίσκονταν στο κατώτερο 20%).
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι αγύμναστοι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με παχύσαρκα άτομα που ήταν γυμνασμένα. Επίσης, η παχυσαρκία συνοδευόμενη από κακή φυσική κατάσταση είχε τριπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με τους γυμνασμένους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η μετάβαση από την κακή φυσική κατάσταση σε ένα καλύτερο επίπεδο δεν απαιτεί μεγάλες προσπάθειες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μέτριας έντασης άσκηση, όπως οι γρήγοροι περίπατοι, είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μέτρια άσκηση ορίζεται ως εκείνη που είναι αρκετά έντονη ώστε να μπορεί κανείς να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει κατά τη διάρκειά της.
Ο Siddhartha Angadi σημειώνει ότι ακόμη και μια μικρή βελτίωση στη φυσική κατάσταση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Ουσιαστικά, δεν απαιτείται να φτάσει κανείς στα ανώτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης για να δει βελτίωση στη μακροζωία και τη συνολική υγεία.
Παρότι το βάρος συχνά αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις για την υγεία, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η αερόβια φυσική κατάσταση έχει μεγαλύτερη σημασία. Ο Barry Braun, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικών Ερευνών Ανθρώπινης Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σχολιάζει στη Washington Post ότι «η καρδιοαναπνευστική ικανότητα προστατεύει ισχυρά από τη θνησιμότητα, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ».
Ο John Thyfault, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, επισημαίνει επίσης, ότι «οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να χάσουν βάρος για διάφορους λόγους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν πιο υγιείς με το βάρος που έχουν, απλά και μόνο με το να κινούνται περισσότερο».
Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πλέον να συμφωνεί ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί περισσότερο στη φυσική δραστηριότητα και τη γενική φυσική κατάσταση, παρά αποκλειστικά στην απώλεια βάρους. Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση, όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και να παρατείνει τη ζωή.
Το μήνυμα είναι απλό: επενδύστε στη φυσική σας κατάσταση, ανεξαρτήτως βάρους. Η υγεία δεν κρίνεται αποκλειστικά από τη ζυγαριά, αλλά από την ικανότητα του σώματός μας να κινείται, να αντέχει και να μας υποστηρίζει στις καθημερινές μας δραστηριότητες.