Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή σήμερα 5 Ιανουαρίου σε ηλικία 88 ετών.
Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967 – 1974), ενώ ήταν μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.
Η συγκεκριμένη οργάνωση προήλθε από τον Όμιλο «Αλέξανδρο Παπαναστασίου».
Όπως αναφέρεται στο προσωπικό σάιτ του Κώστα Σημίτη, ο ίδιος «πρωτοστάτησε το 1965 στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας ‘Αλέξανδρος Παπαναστασίου’. Ο ‘Όμιλος Παπαναστασίου’, είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967, ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση ‘Δημοκρατική Άμυνα’».
Μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας, εκτός από τον Κώστα Σημίτη, ήταν ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Η Δημοκρατική Άμυνα δεν είχε αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα και επέλεγε να κάνει και δυναμικές ενέργειες, όπως η τοποθέτηση (κυρίως χαμηλής ισχύος) εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορα κομβικά σημεία της Αθήνας που είχαν να κάνουν με το καθεστώς.
Ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε σε αυτές τις ενέργειες.
Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό μετά που μια τέτοια βόμβα έσκασε στα χέρια του συναγωνιστή του, Σάκη Καράγιωργα. Η δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας έγινε το 1970.
Στιγμιότυπο από τη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας.
Ο Κώστας Σημίτης καταδικάσθηκε ερήμην σε φυλάκιση. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του, Δάφνη και κρατήθηκε για δυο μήνες σε απομόνωση.
Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας και στη διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.