Την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης (15/1) στην Ντόχα ο πρωθυπουργός του Κατάρ και υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζάζιμ Αλ Θάνι.

Ο Αλ Θάνι αναγνώρισε πως υπήρξε μια «δυναμική» που άρχισε να αναπτύσσεται τον τελευταίο μήνα και ότι είδε μια «σαφή επίδειξη» της δέσμευσης των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις τελευταίες ημέρες.

«Είδαμε βήματα που έγιναν πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τα οποία οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή», όπως δήλωσε, ενώ τόνισε πως την «αναγκαιότητα να δεσμευτούν και οι δύο πλευρές για την εφαρμογή και των τριών φάσεων της συμφωνίας» προκειμένου να «αποφευχθεί η αιματοχυσία μεταξύ των πολιτών».

Το Κατάρ «θα συνεχίσει τις προσπάθειές του με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές τηρούν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και τρίτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της πρώτης φάσης, όπως ανέφερε.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, θα αφορά τις ισραηλινές δυνάμεις που είναι τοποθετημένες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, και στο πλαίσιο της φάσης αυτής η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, και τραυματισμένοι ή άρρωστοι.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει έναν αριθμό κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, είπε.

Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους. Θα διευκολυνθεί επίσης η μετακίνηση τραυματιών και ασθενών προκειμένου να λάβουν θεραπεία. Θα περιλαμβάνει την αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την αποκατάσταση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των αρτοποιείων.

Επίσης, στην φάση τούτη θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων και εξοπλισμού πολιτικής άμυνας, καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης για τους εκτοπισμένους που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς περιγράφει ένα αρχικό στάδιο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, που περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το κέντρο της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αναφέρει αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

Θα επιτραπεί η είσοδος 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, εκ των οποίων τα 50 θα μεταφέρουν καύσιμα, ενώ 300 από τα φορτηγά θα διατεθούν στα βόρεια
Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών (στρατιωτών και πολιτών), των παιδιών και των ανδρών άνω των 50 ετών
Η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους σε διάστημα έξι εβδομάδων, με τρεις ομήρους να απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα και τους υπόλοιπους πριν από το τέλος της περιόδου
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε άμαχο όμηρο και 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε Ισραηλινή γυναίκα-στρατιώτη που απελευθερώνει η Χαμάς
Πρώτα θα απελευθερωθούν όλοι οι ζωντανοί όμηροι και στη συνέχεια τα λείψανα των νεκρών ομήρων
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα αρχίσουν έως την 16η ημέρα της πρώτης φάσης
Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian που επικαλείται το Associated Press, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και πως οι τελικές λεπτομέρειες διευθετούνται.

Στις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, με την πλειοψηφία των υπουργών να αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Μόλις μεταδώθηκε η είδηση για την συμφωνία, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί άρχισαν να πανηγυρίζουν.

Palestinians, who have endured Israeli attacks for over 465 days, are celebrating at Nasser Hospital in Khan Younis just before the official announcement of the ceasefire deal in Gaza. pic.twitter.com/6FiYJHd22h
— Quds News Network (@QudsNen) January 15, 2025

LIVE: Hostages’ families demonstrate at Begin Gate in Tel Aviv https://t.co/h3QRwSLFFS
— Reuters (@Reuters) January 15, 2025

Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί θα είναι μέρος της πρώτης φάσης απελευθέρωσης των ομήρων»

«Σήμερα, μετά από πολλούς μήνες εντατικής διπλωματίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας», ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Προηγήθηκαν μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμφωνία ήρθε λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας είναι αυτά ακριβώς που έθεσε λεπτομερώς τον Μάιο του 2024, και ότι η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς». Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε και εκείνος.

«Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι οι Αμερικανοί θα είναι μέρος αυτής της απελευθέρωσης ομήρων στην πρώτη φάση», είπε.

Όταν ρωτήθηκε πόσα εύσημα θα πρέπει να λάβει η ομάδα του Τραμπ για αυτή τη συμφωνία, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει ήδη διεκδικήσει τα εύσημα, είπε: «Αυτό είναι το ακριβές πλαίσιο της συμφωνίας που πρότεινα τον Μάιο. Ακριβώς».

«Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί από την επόμενη ομάδα. Έτσι, είπα στην ομάδα μου να συντονιστεί στενά με την επερχόμενη για να βεβαιωθούμε ότι μιλάμε όλοι με την ίδια φωνή, γιατί αυτό κάνουν οι Αμερικανοί πρόεδροι», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε εκ νέου και επίμονα από δημοσιογράφο «ποιος παίρνει τα εύσημα γι’ αυτό, κ. Πρόεδρε; Εσείς ή ο Τραμπ;» ο Μπάιντεν γύρισε και είπε: «είναι τώρα αστείο αυτό;», προτού απομακρυνθεί.

Tην ικανοποίησή του για την συμφωνία εξέφρασε στα κοινωνικά δίκτυα ο επερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πλησιάζει η ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, έχοντας πρόσφατα δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπάρξει «κόλαση» αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι του Ισραήλ.

Όπως έγραψε στο Truth: «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα. Ευχαριστώ!»

Ο απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, συνεργάστηκε με την ομάδα του Τζο Μπάιντεν για να προωθήσει τη συμφωνία.