Με σταθερά βήματα προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος «Οίκοθεν» του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη, μέσω του οποίου λαμβάνουν τη θεραπεία τους και υποστηρίζονται στο σπίτι τους καρκινοπαθείς του Θεαγένειου νοσοκομείου.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Καπα3, άρχισε στις 31 Οκτωβρίου και ήδη άρχισαν να γίνονται τακτικές επισκέψεις -ανά περίπου 15 μέρες- σε τρεις ασθενείς, έναν άνδρα και δύο γυναίκες, η επιλογή των οποίων έγινε με κριτήρια την κατάσταση υγείας τους, τον τύπο θεραπείας (ενέσιμη) και το πλαίσιο συνάντησης (που διαμένει, αν είναι προσβάσιμος ο χώρος).
Ακολουθώντας τις πρότυπες διαδικασίες που έχουν διαμορφωθεί στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας της Αθήνας, η διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Θεαγενείου, παθολόγο – ογκολόγο Αναστάσιο Μπούτη, επισκέπτεται τους ασθενείς, οι οποίοι, εφόσον είχαν ειδοποιηθεί για την ημέρα και την ώρα προσέλευσης, ήταν προετοιμασμένοι, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες.
Σε πρώτη φάση, ο γιατρός κάνει ειδικές ερωτήσεις στον ασθενή, ώστε να ελέγξει την κατάσταση του στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο τους ραντεβού. Έπειτα, η νοσηλεύτρια, έχοντας μαζί της τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ένεση σε ειδική συσκευασία, προκειμένου να συντηρείται, πραγματοποιεί την θεραπεία. Έτσι, ο ασθενής δεν χρειάζεται να μετακινηθεί στο νοσοκομείο και να παραμείνει εκεί για όσο διαρκεί η θεραπευτική διαδικασία.
Παράλληλα, κοινωνική λειτουργός, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, αφού έχει κάνει μια μικρή μελέτη του χώρου και των συνθηκών διαβίωσης, συζητώντας με τον ασθενή, προσπαθεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες του.
Η κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά, ενώ στο τέλος καθορίζεται το επόμενο ραντεβού.
Ολιστική προσέγγιση
«Οι συνεδρίες είναι πάντα εξαιρετικά προετοιμασμένες και πάντα γίνεται συνάντηση της ομάδας για να συζητηθούν όλα όσα χρειάζεται πριν επίσκεψη στον ασθενή. Εμείς, αφού έχουμε καταγράψει τις ανάγκες των ασθενών, ξεκινήσαμε επαφές ώστε να τις καλύψουμε στο έπακρο, λειτουργώντας παράλληλα για την υποστήριξη τους», ανέφερε η κ. Μπίστα.
Ακτίνα προστασίας
Το Θεαγένειο είναι το δεύτερο νοσοκομείο της χώρας στο οποίο εφαρμόστηκε το «Οίκοθεν», καθώς είναι το μόνο εξειδικευμένο αντικαρκινικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, όπως εξήγησε η κ. Μπίστα, σε έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά και οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, με υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα φτώχειας, έλλειψης εκπαίδευσης και εγγραμματοσύνης.
«Σε πρώτη φάση καλύπτουμε ασθενείς από την Πυλαία και περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης και στόχος μας είναι να πάμε σύντομα σε διψήφιο αριθμό εξυπηρετούμενων δημιουργώντας μία ακτίνα προστασίας», τόνισε η συνιδρύτρια του Κάπα3 και πρόσθεσε: «Τα βήματα, όμως, είναι προσεκτικά, γιατί πρέπει πρώτα να δούμε τα δεδομένα και τυχόν θέματα που μπορούν να προκύψουν, γιατί σημασία έχει να είμαστε εντάξει στο πρακτικό επίπεδο. Άλλωστε, η ασθένεια ποτέ δεν έχει κανόνες και η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη».