«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, την άρνηση του de facto ηγέτη της Συρίας Άχμεντ να της δώσει το χέρι κατά την επίσκεψή της στη Δαμασκό.
«Όταν έφθασα στη Συρία, μου ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα υπήρχαν οι συνήθεις χειραψίες, αλλά ήταν εξίσου σαφές ότι τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη», δήλωσε η κα Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.
«Και κατά συνέπεια, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν άπλωσε τα χέρια του», συμπλήρωσε η Μπέρμποκ στη δήλωσή.
Μπέρμποκ: Ούτε ο Μπαρό άπλωσε τα χέρια του να τον χαιρετήσει
Η ίδια είπε ότι ήδη κατά την υποδοχή της στο αεροδρόμιο, οι δύο άνδρες που την υποδέχτηκαν δεν της έδωσαν το χέρι τους.
Αργότερα, κατά τη συνάντηση στο πρώην προεδρικό μέγαρο, ο Άχμεντ αλ Σάρα αντί χειραψίας ακούμπησε το χέρι του στο στήθος σε ένδειξη σεβασμού, ενώ αμέσως μετά το έτεινε προς το μέρος του συνταξιδιώτης της Μπέρμποκ, του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, πραγματοποιώντας μία πολύ ψυχρή χειραψία.
Ωστόσο, πηγές της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσαν σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ο νέος ηγέτης της Συρίας έδωσε το χέρι του στην Γερμανίδα υπουργό κατά το τέλος της συνάντησής τους.
Το περιστατικό προκάλεσε έντονη διαδικτυακή συζήτηση για τα παγκόσμια πρωτόκολλα πολιτικών χαιρετισμών, με την γερμανική εφημερίδα Bild να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «σκάνδαλο χειραψίας» καθώς προσφέρθηκε χειραψία στον άνδρα-συνταξιδιώτη της Μπέρμποκ.
Εν τω μεταξύ, η Μπέρμποκ και ο Μπαρό είναι οι πρώτοι υπουργοί της ΕΕ που επισκέφθηκαν τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ύστερα από την επίθεση ισλαμιστών ανταρτών στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο αλ-Σαρά, γνωστός και ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, είναι επικεφαλής της κύριας ανταρτικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Πρόκειται για πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η άνοδος της HTS στην εξουσία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων στη Συρία, θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Καταστήσαμε σαφές ότι ως ΕΕ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στην Συρία μπορούν επιτέλους να ζήσουν ελεύθερα»
Μαζί με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό «καταστήσαμε σαφές ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά αποτελεί δείκτη του πόσο ελεύθερη είναι μια κοινωνία. Ήταν λοιπόν σημαντικό για εμάς να καταστήσουμε σαφές ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στην Συρία μπορούν επιτέλους να ζήσουν και πάλι ελεύθερα. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα μακροσκελώς και πάρα πολύ ξεκάθαρα. Και στο τέλος μια χειραψία μπορεί να μη φαίνεται τόσο δύσκολη όσο στην αρχή της συζήτησης», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.
Μπαρό: Λάβαμε διαβεβαιώσεις περί ευρείας συμμετοχής γυναικών στο νέο καθεστώς της Συρίας
Σε δήλωσή του στο X, ο Γάλλος Μπαρό ανέφερε ότι έλαβαν «διαβεβαιώσεις από τις νέες συριακές αρχές ότι θα υπάρξει ευρεία συμμετοχή – ιδιαίτερα από γυναίκες – στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης».
Το περιστατικό με τη χειραψία θυμίζει την υπόθεση «Sofagate» το 2021, όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχε λάβει θέση ηγέτη κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. Η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει αργότερα ότι ένιωσε «πληγωμένη» και «μόνη» ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό ως σεξιστική συμπεριφορά σε βάρος της.