Εκπληκτική ανακάλυψη σε αρχαία ελληνική πόλη – Μυστηριώδεις πέτρες αποκαλύπτουν ένα χαμένο παιχνίδι στρατηγικής που μοιάζει με το τάβλι

Στη διάρκεια ανασκαφών στην Αδριανούπολη, ήρθαν στο φως δύο πέτρες, κατασκευασμένες από οστά, που ήταν μέρος ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, πιθανότατα του 5ου αιώνα.

Η Αδριανούπολη στην Παφλαγονία, ήταν μία πόλη της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, περίπου 3 χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη  Eskipazar στην Μαύρη Θάλασσα. Η πόλη πήρε το όνομα του αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ήταν γνωστή ως γενέτειρα δύο αγίων: του Αλύπιου του Στυλίτη και του Στυλιανού της Παφλαγονίας. Οι αδιάλειπτες ανασκαφικές προσπάθειες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ersin Çelikbaş, από το τμήμα αρχαιολογίας  στο πανεπιστήμιο  Karabük, συνεχίζονται στην αρχαία πόλη, η οποία ήταν οικισμός κατά την Ύστερη Χαλκολιθική, Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.

Η αρχαία πόλη της Αδριανούπολης, έχει χαρακτηριστεί ως «Το Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας», επειδή τα μωσαϊκά της απεικονίζουν πολλά ζώα, όπως άλογα, ελέφαντες, ελάφια και γρύπες.

Η τελευταία ανακάλυψη, μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα, υποδηλώνουν επίσης τον ρόλο της Αδριανούπολης ως Ρωμαϊκής στρατιωτικής βάσης στη νότια Παφλαγονία.

Στη διάρκεια ανασκαφών στην Αδριανούπολη, ήρθαν στο φως δύο επιτραπέζια παιχνίδια, ίσως του 5ου αιώνα. Φωτογραφία: Orhan Kuzu/AA

Το σημείο θεωρείται ότι ήταν ρωμαϊκό οχυρό, και δεν απέχει πολύ από το ανατολικό άκρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Çelikbaş, είχε πει ότι η Ρώμη είχε χτίσει τη στρατιωτική αυτή βάση στα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας για να προστατεύεται από τις εισβολές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ερευνητές σε προηγούμενες περιόδους, είχαν ανακαλύψει μια σιδερένια ρωμαϊκή μάσκα ιππικού, χρονολογούμενη στον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Ersin Çelikbaş δήλωσε ότι, βρήκαν δύο πέτρες παιγνίων και περιγράφει: «Τα οστέινα αυτά αντικείμενα, έχουν την μορφή φακών και δίσκων. Στην μία πέτρα, υπάρχει ένα σύμβολο με 4 όπλα και στην άλλη, ένα σύμβολο με 8 όπλα. Τα σύμβολα αυτά, υποδηλώνουν ότι οι πέτρες αυτές ήταν κομμάτι ενός παιγνίου».

Εξηγώντας ότι, υπήρχαν στο παρελθόν παιχνίδια που παίζονταν με οστέινες πέτρες, έτσι και αυτές βρέθηκε ότι ήταν κομμάτι ενός στρατιωτικού παιχνιδιού στρατηγικής. Ο Çelikbaş συμπλήρωσε:

«Η ανακάλυψη παιχνιδιών στρατηγικής στην Αδριανούπολη, ενισχύει με αδιάσειστα στοιχεία τη θεωρία για την ύπαρξη στρατιωτικής μονάδας στην περιοχή, επειδή είναι γνωστό πως υπήρχαν κατά την αρχαιότητα παιχνίδια στρατηγικής που παιζόντουσαν με οστέινες πέτρες, τα  ‘Ludus Latrunculi’ και ‘Doudecim Scripta’». 

Τα δύο αυτά παιχνίδια, βασίζονται στη στρατηγική σκέψη. Επίσης, οι αρχαίες πόλεις στις οποίες βρέθηκαν, απαντούν συχνά στην Ανατολία. Είναι γνωστό πως οι στρατιώτες επιδίδονταν σε παίγνια στρατηγικής. Ευρήματα αυτής της μορφής, ενισχύουν την ύπαρξη στρατιωτικής μονάδας για αιώνες στην Αδριανούπολη.

Σαφέστατα, στηρίζουν την ύπαρξη Ρωμαϊκού αρχηγείου, ρωμαϊκής μονάδας και ρωμαϊκού οχυρού στην Αδριανούπολη από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Κοντινή λήψη του εντυπωσιακού ευρήματος. Φωτογραφία: Orhan Kuzu/AA

Συγκεκριμένα, το Ludus latrunculin, ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδια στρατηγικής για δύο παίκτες, δημοφιλές σ’ ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Απαρτίζεται από δύο παράλληλες σειρές, με δεκαέξι λιθαράκια για τον καθένα από τους δύο παίκτες.

Στόχος είναι, να πάρει ο ένας όλα τα λιθαράκια του αντιπάλου. Το Doudecim Scripta ήταν επίσης ένα δημοφιλές παιχνίδι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το ρωμαϊκό αυτό παιχνίδι ενδεχομένως άνοιξε τον δρόμο για το σημερινό τάβλι.

Παίζεται σε μία ξύλινη πλάκα με τρεις σειρές, δώδεκα στηλών – η ονομασία του, σημαίνει: το παιχνίδι των δώδεκα γραμμών, που είχε που χώρος που παιζόταν.