Και όμως πέρασαν 12 χρόνια από εκείνη την θλιβερή μέρα της 4ης Ιανουαρίου του 2013, όπου έσκασε σαν «βόμβα» η τραγική είδηση ότι ο τεράστιος Ορεστιαδίτης, Νίκος Σαμαράς, δεν ήταν πια ανάμεσα μας.
Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου 2013, ο ελληνικός αθλητισμός βυθίστηκε στη θλίψη, καθώς ο Νίκος Σαμαράς, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες βολεϊμπολίστες όλων των εποχών, «πέταξε» μακριά, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Σε ηλικία μόλις 42 ετών, ο Σαμαράς υπέκυψε σε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, σοκάροντας την αθλητική κοινότητα.
volleyland.gr
Ο Νίκος Σαμαράς δεν ήταν απλά ένας παίκτης· ήταν ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στο ελληνικό βόλεϊ. Δίκαια αποκαλέστηκε «Γκάλης του βόλεϊ», καθώς η συμβολή του στο άθλημα ήταν τεράστια.
Μέσα από το πάθος, την αφοσίωση και την αγωνιστικότητά του, ο Σαμαράς ανέδειξε την πετοσφαίριση, κάνοντάς τη δημοφιλή σε μια εποχή που δεν απολάμβανε τη μαζική αποδοχή άλλων αθλημάτων.
Η σχέση του με την Ορεστιάδα ήταν σχεδόν μυθική. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του από τα 18 του χρόνια, το 1988, και αγωνίστηκε για μια δεκαετία (1988-1998), οδηγώντας την στις μεγαλύτερες διακρίσεις της ιστορίας της.
Παρότι δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλους, έφτασε πολλές φορές κοντά, με δεύτερες θέσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Ως φόρο τιμής, το κλειστό γυμναστήριο της Ορεστιάδας φέρει το όνομά του.
Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Ορεστιάδα, ο Σαμαράς αγωνίστηκε για μία σεζόν στην Ιταλία με την Παλαβόλο Φαλκονάρα, επιστρέφοντας έπειτα στον Ηρακλή, όπου κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Ελλάδας το 2000.
Η καριέρα του συνεχίστηκε σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Φενέρμπαχτσε, Σεβίλλη, Ρέθυμνο, Μίλωνα Νέας Σμύρνης και Εθνικό Αλεξανδρούπολης.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Νίκος Σαμαράς είχε εγκατασταθεί στη Λήμνο με την οικογένειά του. Εκεί ίδρυσε την ομάδα «Λήμνος Βόλεϊ», με το όνειρο να την ανεβάσει κατηγορίες. Παρότι δεν πρόλαβε να δει την ομάδα του να ανεβαίνει στην Α2, το έργο του έμεινε ανεξίτηλο. Το κλειστό γυμναστήριο της Μύρινας φέρει επίσης το όνομά του.
Η συμβολή του Σαμαρά στο ελληνικό βόλεϊ αναγνωρίστηκε ακόμη περισσότερο με τη μετονομασία του League Cup σε «Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς». Επιπλέον, το 2012 είχε ιδρύσει, μαζί με τον Θανάση Πανούσο, την ακαδημία «Attica Beach Volley Club», προωθώντας το άθλημα σε νέες γενιές αθλητών.
Με 236 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας, ο Νίκος Σαμαράς ήταν ένας αθλητής που ξεχώρισε για το ταλέντο, τη σεμνότητα και την αφοσίωσή του.
Ο θάνατός του στέρησε από το ελληνικό βόλεϊ έναν άνθρωπο που μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα εκτός γηπέδων. Ωστόσο, η παρακαταθήκη που άφησε παραμένει ζωντανή, εμπνέοντας γενιές αθλητών και φιλάθλων