Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2025, το οποίο “ανοίγει” πολιτικά με δύο “πονοκεφάλους”.
O πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ειδικότερα τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
“Ποδαρικό” με Προεδρία της Δημοκρατίας και ελληνοτουρκικά θα κάνει το 2025. Η ονοματολογία και οι χαμηλές προσδοκίες για ουσιαστικό διάλογο με Τουρκία.
Εν τω μεταξύ είχε την ευκαιρία να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη. Η οποία διαθέτει και βουνό και θάλασσα, όπως σχολίασε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, δεδομένου ότι παλιότερα έχει δηλώσει πως λαμβάνει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις στο βουνό.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα δηλώσει στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά για να υπάρξουν συναινέσεις στην Βουλή.
Εκείνη η δήλωση είχε πυροδοτήσει σενάρια πως ο κ. Μητσοτάκης -παρά τις πιέσεις βουλευτών της ΝΔ που θέλουν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας- θα πρότεινε ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα είτε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, είτε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Σενάρια τα οποία όμως δε μοιάζουν να “περπατάνε”.
Όπως και τα σενάρια για δεξιό Πρόεδρο και ειδικότερα είτε για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασουλα ή τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ενώ ο Κώστας Καραμανλής έχει πλέον ξεκαθαρίσει και δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Στο τραπέζι όμως έπεσαν, εν τω μεταξύ, τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Το δεύτερο σε συνδυασμό με το σενάριο να υπάρξει άμεσα μία συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που στην πραγματικότητα θα αφορά δανεισμό, τον οποίο η κυβέρνηση θα βαφτίσει με ένα πιο “ευχάριστο” όρο.
Βέβαια, εάν υπάρχουν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και στη γαλάζια βάση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κ.Μενδώνη είναι ακόμη πιο “μισητή”.
Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως έχει εκφράσει την άποψη ότι θα μπορούσε να προταθεί ξανά η κ.Σακελλαροπούλου. Το σκεπτικό της πρώην υπουργού ήταν πως το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ “το οποίο πράγματι πριν από λίγους μήνες ήταν πιο δύσκολο, ήταν λίγο ‘γκρινιάρικο’, σήμερα είναι τελείως διαφορετικό”. Δεδομένο ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό για τράπεζες, ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους, ικανοποίησαν τους βουλευτές που θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση δεν μεριμνούσε για τα εκλογικά κοινά της ΝΔ.
Το Μαξίμου πάντως έχει αφήσει το μαστίγιο που είχε πιάσει με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και έχει πιάσει το καρότο, που δεν είναι άλλο από την υπόσχεση μίας θέσης στον κυβερνητικό ήλιο για όσους βουλευτές δεν κάνουν του κεφαλιού τους στην προεδρική εκλογή.
Το σενάριο του ανασχηματισμού μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας υπηρετεί επομένως ακριβώς το στόχο της εσωκομματικής ειρήνης. Εάν άλλωστε πράγματι πρότεινε την κ.Μενδώνη ο κ.Μητσοτάκης ή εάν ίσχυε το σενάριο για τον κ.Δένδια, αυτό θα πυροδοτούσε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ενώ το Μαξίμου προφανώς προβληματίζεται με την στάσιμη δημοσκοπική εικόνα και τις απώλειες προς τα δεξιά.
Αλλά πρώτα θα πρέπει ο πρωθυπουργός να σπάσει το ρόδι με την Προεδρία της Δημοκρατίας και εν συνεχεία να αποφασίσει για αλλαγές στην κυβέρνηση και με ποια λογική.
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η στάση όμως της Άγκυρας, η οποία επιμένει να βάζει όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της στο τραπέζι, ναρκοθετεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ήδη δήλωσε στο συνέδριο για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στα μέσα Δεκεμβρίου ότι: “Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική για συμφωνία με την Τουρκία”.
Με τη δήλωση αυτή βέβαια ο πρωθυπουργός ήθελε ταυτόχρονα να καθησυχάσει και τους βουλευτές και ψηφοφόρους της ΝΔ. Καθώς και να διαψεύσει τα σενάρια πως η κυβέρνηση οδηγείται σε μία συζήτηση-πακέτο όπως επιθυμεί η Τουρκία και πέρα από τις εθνικές κόκκινες γραμμές.
Η Άγκυρα άλλωστε όχι μόνο επιμένει πως μαζί με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα πρέπει να συζητηθούν και παράλογες αξιώσεις όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το εύρος της κυριαρχίας τους, και μάλιστα όχι με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά στο πλαίσιο μίας διμερούς συμφωνίας. Αλλά μετά τις εξελίξεις στη Συρία επιδιώκει ένα μνημόνιο στα πρότυπα του τουρκολιβυκού, με το οποίο θα αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κύπρου και θα προωθήσει τη γαλάζια πατρίδα σε βάρος και της Ελλάδας.
Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το 2024 η Αθήνα και η Λευκωσία επιχείρησαν να στήσουν αναχώματα σε αυτά τα τουρκικά σχέδια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι μέλη της ΕΕ προσφέρει άλλωστε τη μόνη διπλωματική ουσιαστική θωράκιση απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Εν τω μεταξύ πάντως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει τις νουθεσίες Καραμανλή-Σαμαρά για κατάθεση στην ΕΕ του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αναφέρει ότι το θέμα θα προχωρούσε στον κατάλληλο χρόνο.