Μετά από 15 μήνες πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς, προχωρούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα όπως λένε οι διαμεσολαβητές Κατάρ και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, εφόσον εγκριθεί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα διοχετεύσει την αναγκαία-ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πολίτες και θα επανενώσει τους ομήρους με τις οικογένειές τους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας ακόμη επεξεργάζονται, αλλά ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «προώθησή» της.

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח כעת עם נשיא ארצות-הברית הנבחר, דונלד טראמפ.ראש הממשלה הודה לנשיא האמריקני הנבחר טראמפ על עזרתו בקידום שחרור החטופים, ועל כך שסייע לישראל להביא קץ לסבלם של עשרות חטופים ובני משפחותיהם. pic.twitter.com/RQZ4UPXmu8— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) January 15, 2025

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια δήλωσε ότι ήταν το αποτέλεσμα της παλαιστινιακής «ανθεκτικότητας».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ζήτησε «ηρεμία» και από τις δύο πλευρές πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία, όπως είπε, θα προβλέπει την ανταλλαγή 33 ομήρων – μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν επίσης προς τα ανατολικά, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιτραπεί να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια θα επιτραπεί να εισέρχονται στο έδαφος κάθε μέρα.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση – η οποία θα πρέπει να προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή στη «βιώσιμη ηρεμία» – θα ξεκινήσουν την 16η ημέρα.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της Γάζας -κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια- και την επιστροφή των σωμάτων των ομήρων που έχουν απομείνει.

Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στη Γάζα για τη συμφωνία εκεχειρίας

Η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των τριών πρώτων ισραηλινών ομήρων αναμένεται να γίνει την Κυριακή, αν και ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι διεξάγονται συνομιλίες για να επισπευσθεί η έναρξη για την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε ότι υπάρχει «ένας σαφής μηχανισμός για τη διαπραγμάτευση της δεύτερης και της τρίτης φάσης», με τις συμφωνίες να δημοσιεύονται «τις επόμενες δύο ημέρες, μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες».

Στη Γάζα, η χαρά των Παλαιστινίων μετριάζεται από τη θλίψη, αφού έχουν ζήσει το θάνατο τόσων πολλών αγαπημένων τους προσώπων, σε έναν ισραηλινό πόλεμο που ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

Αρκετοί Παλαιστίνιοι δήλωσαν στο Al Jazeera ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, έχοντας εκτοπιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και τις λεγόμενες «εντολές εκκένωσης».

«Μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα επιστρέψω και θα φιλήσω τη γη μου στο Beit Hanoon στη βόρεια Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera η Umm Mohamed, μια 66χρονη γυναίκα που έχασε δύο από τα 10 παιδιά της όταν μια ισραηλινή βόμβα έπεσε στο σπίτι της τον Δεκέμβριο του 2023.

H Umm Mohamed λέει ότι θα επιστρέψει σπίτι της και θα τα φτιάξει όλα από την αρχή Πηγή φωτό: Αl jazeera

«Σε αυτόν τον πόλεμο συνειδητοποίησα ότι το σπίτι σου, η πατρίδα σου και τα παιδιά σου είναι το μόνο που έχεις», είπε.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 46.500 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 100.000.

Ξεκίνησε μετά από μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.139 άνθρωποι και περίπου 250 αιχμαλωτίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, βομβάρδισε συστηματικά σχολεία, νοσοκομεία και καταυλισμούς εκτοπισμένων, καταστρέφοντας σχεδόν όλες τις βασικές υπηρεσίες και δομές που συντηρούν τη ζωή, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και ομάδες δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι το 66% όλων των δομών στη Λωρίδα της Γάζας είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ισραήλ σκλήρυνε επίσης την υφιστάμενη πολιορκία του στη Γάζα κατά την έναρξη του πολέμου, προκαλώντας μαζική πείνα και κατάρρευση της δημόσιας τάξης.

Τώρα που το τέλος της φρίκης φαίνεται να είναι βασανιστικά κοντά, οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επεξεργαστούν όλα όσα -και όλους- έχασαν στον πόλεμο.

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα… αλλά προσεύχομαι στον Θεό να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή χωρίς να νιώθουμε ανασφάλεια», δήλωσε ο Mohamed Abu Rai, ένας 47χρονος γιατρός, από το γραφείο του στο Deir el-Balah.

Οι Παλαιστίνιοι αναλογίστηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχασαν από τις ισραηλινές επιθέσεις πριν από την αναμενόμενη πλέον εκεχειρία.

Η Lubna Rayyes, η οποία ήταν διευθύντρια του διεθνούς αμερικανικού δημοτικού σχολείου στην πόλη της Γάζας, είπε ότι έχασε έναν από τους συναδέλφους της, τον Bilal Abu Saaman, ο οποίος έσωζε ανθρώπους από τα ερείπια όταν βομβαρδίστηκε.

Ramallah right now: pic.twitter.com/x5R3mGTfy4— PalMedia (@PalMediaOrg) January 15, 2025

Η Rayyes είπε ότι τηλεφωνεί συχνά στη χήρα του Abu Saaman και ρωτάει για τα μικρά παιδιά του.

«Ήταν ένας σπουδαίος και πολύ καλός δάσκαλος. Όταν πέθανε, με επηρέασε πραγματικά και πονάει ακόμα και τώρα», δήλωσε η Rayyes στο Al Jazeera μέσω τηλεφώνου από το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της από πέρυσι.

«Ο Bilal ήταν πραγματικά ένας από τους καλύτερους ανθρώπους στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Rayyes μίλησε επίσης για το σπίτι της οικογένειάς της, το οποίο έγινε στάχτη από ισραηλινούς στρατιώτες που του έβαλαν φωτιά.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από το σπίτι», είπε αναστενάζοντας. «Δεν υπάρχουν πια οικογενειακές φωτογραφίες ή οποιουδήποτε είδους αναμνήσεις [που ανακτήσαμε]. Όλα έχουν χαθεί».

Ο Abu Rai έχασε επίσης το σπίτι του, αλλά όπως και ο Rayyes, είπε ότι η μνήμη των νεκρών συναδέλφων και φίλων του φέρνει τη μεγαλύτερη θλίψη.

Πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά κατά πολύ τον επίσημο απολογισμό και δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει πώς επέζησε τους τελευταίους 15 μήνες.

«Το να μείνεις ζωντανός στη Γάζα ήταν πάντα θέμα τύχης», είπε.

Ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι ανυπομονούν να επιστρέψουν και να ανοικοδομήσουν τις κοινότητές τους, άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα εξακολουθήσουν να μένουν σε μια πολιορκημένη περιοχή.

Ο Mahmoud Saada, 52 ετών, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μόνιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παρά την αναμενόμενη κατάπαυση του πυρός.

Λέει ότι θα πάρει τα μικρά παιδιά του και θα φύγει από τη Γάζα μόλις ανοίξει το πέρασμα προς την Αίγυπτο.

O Mahmoud Saada λέει ότι δεν μπορεί να μείνει πλέον στη Γάζα αφού τα πάντα έχουν καταστραφεί. Ωστόσο λέει ότι θα του λείψει αφού «δεν υπάρχει μέρος σαν το σπίτι» Πηγή φωτο: Al Jazeera

«Ορκίζομαι στον Θεό ότι δεν θα επιστρέψω στη Γάζα. Είμαι τόσο κουρασμένος και χορτάτος», δήλωσε από το Ντέιρ ελ-Μπάλα, όπου κοιμάται με την οικογένειά του μέσα σε μια μικρή γεμάτη σκηνή. «Θέλω να φύγω από τη Γάζα και να πάω οπουδήποτε αλλού», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Abu Rai δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να φανταστεί να μείνει στη Γάζα τώρα που τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς.

Πιστεύει ότι οι περισσότεροι επιζώντες είναι βαθιά τραυματισμένοι και απλά δεν μπορούν να φανταστούν την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων και των ζωών τους ξανά, ειδικά από τη στιγμή που η Γάζα έχει ήδη αγωνιστεί να ανακάμψει από πολλούς προηγούμενους πολέμους με το Ισραήλ.

«Υπήρξαν τόσες πολλές καταστροφές και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Πάντα η ανοικοδόμηση των κοινοτήτων μας κλέβει τόσο πολύ χρόνο από τις ζωές μας. Κάθε μέρα που χάνουμε, δεν την παίρνουμε πίσω», δήλωσε.

Και οι δύο συμφωνούν, ωστόσο ότι, θα τους λείψει η Γάζα αν φύγουν.

Στο τέλος, πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν ή θα επιστρέψουν στη Γάζα, αν μπορούν.

«Πρέπει να γυρίσουμε πίσω κάποια στιγμή, το ξέρετε;» δήλωσε ο Rayyes στο Al Jazeera.

«Πραγματικά δεν υπάρχει μέρος σαν το σπίτι».